Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková"— Transkript prezentace:

1 STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 5-1

2 Obsah prezentace: Základní stavební prvky soustruhu Druhy soustruhů

3 Soustruhy Nejčastěji se vyskytující obráběcí stroje. Dělí se na:
hrotové, čelní, svislé – karusely, revolverové, poloautomatické, automatické, číslicově řízené (NC).

4 Hlavní stavební prvky soustruhu:
lože, vřeteník, suport, koník, převodovky otáček a posuvů, elektromotor. vřeteník lože suport koník

5 Popis soustruhu: Lože je základní část soustruhu, na něm jsou uloženy všechny ostatní části (vřeteník, suport a koník). Ve vřeteníku je na ložiskách uloženo vřeteno, které udílí obrobku otáčivý pohyb. Vřeteno je obvykle duté, aby bylo možné obrábět dlouhé štíhlé obrobky. Na vřeteno se upíná sklíčidlo. Vřeteno je poháněno elektromotorem. Suport umožňuje pohyb nástroje vůči obrobku v podélném a příčném směru. Je tvořen podélným a příčným suportem a nožovým suportem, na kterém je nožová hlava – v ní je upnut soustružnický nůž. Koník se používá pro podepření dlouhých obrobků a pro vrtání osových děr. V jeho pinole je kuželovitá díra pro upnutí opěrného hrotu nebo dalších osových nástrojů (vrtáku, výhrubníku, výstružníku,…). Pracovní vřeteno se musí otáčet různými otáčkami a toho lze dosáhnout pomocí převodovky, která je tvořena ozubenými koly.

6 Hlavní části soustruhu

7 Nožové saně

8 Hrotové soustruhy Jsou určeny k obrábění rotačních ploch obrobků upnutých v hrotech, ve sklíčidle, na trnech atd. Univerzální hrotové soustruhy jsou vybaveny vodícím šroubem, který umožňuje řezání závitů nožem. Mají velký rozsah otáček i posuvů, což charakterizuje jejich univerzálnost. Základní části hrotových soustruhů jsou lože, vřeteník, suport, koník, převodovky a další příslušenství.

9 Univerzální hrotový soustruh

10 Čelní soustruhy Používají se k obrábění obrobků velkých průměrů a malých délek. Obrobek se upíná na lícní upínací desku. Tyto soustruhy nemají koník.

11 Svislé soustruhy - karusely
Používají se pro soustružení velkých a těžkých obrobků. Osa otáčení lícní desky je svislá. Vedle stolu mají jeden nebo dva stojany s příčníkem, na kterých jsou pohyblivé suporty.

12 Revolverové soustruhy
Jsou určeny k obrábění menších a středních součástí. Jejich charakteristickou částí je revolverová hlava, která umožňuje upnutí více nástrojů, které se vyměňují pootočením hlavy.

13 Poloautomatické soustruhy Automatické soustruhy
Mají automatický pracovní cyklus, ale ruční upínání. Automatické soustruhy Mají automatické podávání a upínání materiálu.

14 Číslicově řízené soustruhy
Mají automatický pracovní cyklus. Umožňují rychlý přechod výroby jednoho výrobku na jiný změnou programu.

15 POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, ISBN NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3. vydání. SNTL Praha ISBN BOTHE, O. Strojírenská technologie IV. Praha: SNTL, 1984. HEIDINGER, K. Technologie oprav strojů a zařízení. Praha: SNTL, 1986.


Stáhnout ppt "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google