Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.1.10/01.0063. Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.1.10/01.0063. Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.1.10/

2 Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová

3 Význam tuků 1. Zdroj energie 2. Tepelná izolace 3. Rozpouštědlo organických látek ( vitamínů)

4 Rozdělení tuků podle původu Živočišné o máslo o sádlo o lůj o rybí tuk Rostlinné o kokosový tuk o palmový tuk o arašídové máslo o slunečnicový olej o olivový olej o řepkový olej o sojový olej o mandlový olej

5 Definice Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu

6 Rovnice vzniku tuků CH 2 – OH C 15 H 31 COOH CH – OH + + CH 2 – OH C 17 H 35 COOH glycerol + C 17 H 33 COOH mastné kyseliny CH 2 – O – CO – C 15 H 31 CH – O – CO – C 17 H H 2 O CH 2 – O – CO – C 17 H 33 tuk

7 Získávání tuků Lisováním semen Extrakcí (vyluhováním ve vhodném rozpouštědle) Vyškvařováním

8 Ztužování tuků účinkem vodíku v přítomnosti katalyzátoru (niklu – Ni) vznikají z dvojných vazeb vazby jednoduché kapalné oleje se mění v tuhé tuky CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH kyselina olejová kapalná CH 3 – (CH 2 ) 16 – COOH kyselina stearová tuhá 180 o C + H 2 + Ni

9 Žluknutí tuků rozklad tuků na nepoživatelné páchnoucí látky vlivem tepla, světla, mikroorganismů a vodní páry tuk + voda mastné kyseliny + glycerol

10 Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.1.10/01.0063. Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová."

Podobné prezentace


Reklamy Google