Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy II Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut

2 Reakce tuků  Žluknutí tuků  Rozklad tuků způsobený vzduchem, teplem, světlem, mikroorganismy  Podstatou tohoto žluknutí tuků je vznik aldehydů, ketonů a nižších mastných kyselin

3 Úkol č.1  a) Která zapáchající nižší mastná kyselina vzniká při rozkladu tuků?  b) Napiš její racionální vzorec

4 Úkol č.2  Při žluknutí nevznikají:  a) alkoholy  b) aldehydy  c) glukóza  d) ketony

5 Ztužování tuků  Hydrogenace  Oleje se přeměňují na pevné tuky  Vodík reaguje s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru  Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí, nemají zápach - margaríny

6 Hydrolýza  Hydrolýza tuků – štěpení  Kyselá hydrolýza - produktem je glycerol a volné monokarboxylové kyseliny  Zásaditá hydrolýza – zmýdelňování produktem jsou soli mastných kyselin – mýdla a uvolňuje se glycerol  Tuk se vaří s NaOH nebo KOH 1

7 Úkol č.3  Doplň: ……… To způsobuje ……… změnu vlastností: Působenim ………. ……….. ŽLUKNUTÏ

8 Mýdla  se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování zmýdelňování Výroba mýdla:

9 Princip praní  Při rozpuštění mýdla ve vodě vzniká nepravý roztok, v němž molekuly mýdelných sloučenin vytvářejí shluky, zvané micely  Micela pohltí tuk do svého nitra  Tuk se efektivně převede do roztoku. 2

10  Pokud je v použité vodě obsaženo větší množství rozpuštěných vápenatých nebo hořečnatých solí  Mýdlo se sráží  Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená Rozpouštění tuku3

11 Vosky  Jsou estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu (např. cetylalkoholu C 16 H 33 OH).  Jsou původu rostlinného – ochranná vrstva na plodech a listech rostlin živočišného – k ochraně orgánů(vorvaňovina), stavební funkce(včelí vosk)  Jsou tuhé, nerozpustné ve vodě  Jsou pro živočichy nestravitelné  Užití: k výrobě leštících past, k impregnaci papíru, tkanin, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, výrobna svíček

12 Složené lipidy  Na jejich stavbě se podílejí další složky  Uplatňují se při tvorbě biologických membrán  Fosfolipidy – obsahují esterově vázanou kyselinu fosforečnou - lecitin – používá se jako emulgátor nebo doplněk výživy  Glykolipidy – obsahují glukózu nebo galaktózu

13 Úkol č. 4 přiřaďte:  Mýdla  Živočišný tuk  Řepkový olej  Ztužování tuků  Vorvaňovina  Složené lipidy  biologická membrána  vosk  jsou sodné soli  rostlinný tuk  oleje se mění na pevné tuky  lůj

14 Úkol č.5  Doplň: Pokud je příjem energie vyšší než výdej, její přebytek je v organismu využit k tvorbě …………. …………

15 Úkol č.6  Uveď správná tvrzení: a) Tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny např. v mořských rybách, jsou pro lidský organismus prospěšné b) Mezi rostlinné tuky patří tuk kokosový, palmový c) Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání d) Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových řetězcích karboxylových kyselin

16 Zdroje    1 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www:  ma_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF. PNG) ma_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF. PNG  2,3  elated elated  Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CHK4 2460 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google