LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Advertisements

Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Dosáhni cíle!.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Křesťanství.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Poselství starozákonní svatyně
Vypracoval: Jakub Moravec
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -

SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
1. Miluji Pána, neboť on můj hlas vždy slyší, | moje pokorné modlitby. | Naklonil ke mně sluch, když ve dnech bídy | vzýval jsem jej, on ohlásil se včas.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1. Blahoslavený, komu odpuštěno, | hřích jeho smyt pro svaté Páně jméno. | Je blažen člověk, jemuž Hospodin | již nepočítá množství jeho vin. | Já když.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
1.Paralipomenon.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
RÚT. Rút „Rút“ - „přítelkyně“ Autor: Samuel ? Datum sepsání: př.n.l. Jazyk: hebrejský.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Oběti ve Starém zákoně.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Řád mše svaté.
Ježíš.
Slovo života Květen 2012.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Poznání Boží vůle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

LEVITICUS

Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský

1:1, 4:1, 5:14, 5:20, 6:1, 6:12, 6:17, 7:22, 7:28, 8:1, 11:1, 12:1, 13:1, 14:1, 14:33, 15:1, 16:1, 16:2, 17:1, 18:1, 19:1, 20:1, 21:1, 21:16, 22:1, 22:17, 22:26, 23:1, 23:9, 23:23, 23:26, 23:33, 24:1, 24:13, 25:1, 27:1 Hospodin promluvil/zavolal na Mojžíše!

Rozdělení knihy #1 Obětní řády (kap. 1-7) Kněžské řády (kap. 8-10) Zákony k zajištění rituální čistoty (11-16) Zákon svatosti (kap )

Rozdělení knihy #2 (1-10) Uctívání Boha (1-7) skrze systém obětí (8-10) skrze kněžství (11-27) Chození s Bohem (11-27) skrze oddělení se pro Boha a poslušnost)

1 Uctívání Boha 10 1 Skrze systém obětí 7 Kap. (1) ZÁPALNÁ (2) PŘÍDAVNÁ (3) POKOJNÁ - díky - slib - svobodná vůle (4) HŘÍCH (5) VINA (6-7) PRAVIDLA PRO PŘINÁŠENÍ OBĚTÍ 8 Skrze kněžství 10 (8-9) Posvěcení Árona a jeho Synů (10) Přestoupení Nádaba a Abíhua (cizí oheň)

11 Chození s Bohem 27 Skrze oddělení se a poslušnost (11-15) čisté/nečisté pokrmy, očišťování (16) den smíření (17) obětování krve (18) svatost v sexuálních vztazích (19) vztah k druhým (20) vyhýbání se ohavnostem Kenaanců (obětování dětí, homosexualita) (21-22) svatost kněžství, manželství, služba, oběti (23-25) svátky (26) požehnání a zlořečení (27) předpisy o slibech

SVÁTKY 1)Pesah (hod beránka) 2)Šavu'ót (letnice, svátek týdnů/prvotin) 3)Sukot (svátek stánků) 4)Jom kipur (den smíření) 5)Roš ha-šána (den troubení)

Sedmičkové cykly 1)Sedmý den odpočinku (Sabat) 2)Sedmý rok odpočinutí 3)Milostivé léto (vždy po 7x7 týdnech = 50 rok)

Klíčový verš Lev 19:2 „Buďte svatí, neboť já Hospodin, váš Bůh, jsem svatý.“

1 Petr 1:14-16 Jako poslušné děti nedejte se opanovat žádostmi, které vás ovládaly předtím, v době vaší nevědomosti; ale jako je svatý ten, který vás povolal, buďte i vy svatí v celém způsobu života. Vždyť je psáno: `Svatí buďte, neboť já jsem svatý.´

Ř 12:1 “Vybízím vás, bratří, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba.“

1 Jan 1: 5-9 „A toto je zvěst, kterou jsme od něho slyšeli a vám ji oznamujeme: že Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy. Říkáme-li, že s ním máme společenství, a přitom chodíme ve tmě, lžeme a nečiníme pravdu. Jestliže však chodíme v světle, jako on je v světle, máme společenství mezi sebou a krev Ježíše, jeho Syna, nás očišťuje od každého hříchu. Říkáme-li, že jsme bez hříchu, klameme sami sebe a pravda v nás není. Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.“

Nejdůležitější učení knihy Leviticus -Svatost znamená čistotu, oddělení a naprostou odlišnost -Aby člověk mohl být ve správném vztahu s Bohem, musí: 1) mít s ním společenství 2) uctívat Ho (nejprve je ovšem potřeba odstranit hřích – vyznat jej a požádat o odpuštění)

Nejdůležitější učení knihy Leviticus -K odpuštění hříchu dochází skrze přijatelné zástupné obětování krve -Oběť bez víry a poslušnosti nemá význam -Boží svatost vyžaduje, abychom žily svatým (odlišným a čistým) životem -Svatost se vztahuje na všechny oblasti života

Hlavní téma knihy Leviticus Bůh je svatý a všichni, kteří s ním mají mít správný vztah, musí být také svatí!