Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Základní lidská práva.
Právní problematika pitvy
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Česká republika Demokratický stát.
Název vzdělávacího materiálu
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
Trest smrti.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Základní práva a svobody
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Ústava ČR - historie VY_INOVACE_32_OBN_904 Autor: Mgr. Miroslav Říha Vytvořeno : prosinec 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Politologie – pracovní list
Politologie – pracovní list
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Občanská společnost VY_INOVACE_32_OBN_920 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: leden 2013 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Stát – formy státu VY_INOVACE_32_OBN_903 Autor: Mgr. Miroslav Říha Vytvořeno : listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Vybrané otázky lidských práv Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Práva a povinnosti mezi manželi
Pravidla chování, právo a morálka
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Listina základních lidských práv a svobod
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Veřejná obchodní společnost
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu):
Politologie – pracovní list
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace

Hlava druhá LIDSKÁ PRÁVA A ZÁKLADNÍ SVOBODY Oddíl první Základní lidská práva a svobody

Čl. 6 1.Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením. 2.Nikdo nesmí být zbaven života. 3.Trest smrti se nepřipouští. 4.Porušením práv podle tohoto článku není, jestliže byl někdo zbaven života v souvislosti s jednáním, které podle zákona není trestné.

Čl. 8 1.Osobní svoboda je zaručena. 2.Nikdo nesmí být stíhán nebo zbaven svobody jinak než z důvodů a způsobem, které stanoví zákon. Nikdo nesmí být zbaven svobod pouze pro neschopnost dostát smluvnímu závazku.

Utvořte skupinky po 5 žácích. Společně zpracujte ke každému z uvedených článků LZPS vlastní shrnutí, co konkrétní proklamace znamená. Uveďte příklady dodržování nebo naopak porušování těchto zásad z praxe.

Čl. 6 Příklady ke skupinové práci žáků: trest smrti, euthanasie, interrupce – pro x proti, nelidské zacházení s vězni nebo politickými vězni v totalitních diktaturách, nedobrovolné dárcovství orgánů v nedemokratických režimech, otrocká práce dětí i dospělých. Čl. 8 Příklady ke skupinové práci žáků: domácí násilí, omezování osobní svobody, stalking, dlužní otroctví a lichva v dnešní společnosti, postavení žen v muslimském světě (dohodnuté sňatky nedospělých dívek, závislost ženy na manželovi a jeho rozhodnutí, vraždy dcer,sester nebo manželek při pokusech o samostatné rozhodování) atd. Čl. 10 Příklady ke skupinové práci žáků: bulvární média a paparazi, porušování zákona o ochraně osobních údajů, kyberšikana, případy křivého obvinění osob a jejich důsledky, nezákonné odposlechy osob, problematika odhalování bývalých spolupracovníků a informátorů StB atd.

Výše neodkazované obrázky jsou součástí produktu firmy Microsoft – Office 2010, ve které byla tato prezentace vytvořena. Citace: Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod. 2.doplněné vydání. Ostrava: ARIES v.o.s., s.