Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravidla chování, právo a morálka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravidla chování, právo a morálka"— Transkript prezentace:

1 Pravidla chování, právo a morálka
Výchova k občanství 7. ročník

2 PRAVIDLA CHOVÁNÍ Radí nám a ukazují, co je a co není vhodné, slušné nebo zdvořilé. Jak se máme chovat.

3 TŘI ZÁKLADNÍ TYPY PRAVIDEL CHOVÁNÍ
PRÁVNÍ NORMY MORÁLNÍ PRAVIDLA SPOLEČENSKÁ PRAVIDLA

4 PRÁVNÍ NORMY Jsou to zákony.
Stanovují, co člověk nesmí a co musí dělat, vymezují určitou hranici, kterou člověk ve svém jednání nesmí překročit. Porušení je trestné, jedná se o přestupek nebo trestný čin.

5 ÚKOL Která instituce v České republice dohlíží na dodržování zákonů a která trestá jejich porušení?

6 MORÁLNÍ PRAVIDLA Morálka, z latinského „mos“ – způsob jednání.
Vznikají přirozeně – soubor nepsaných pravidel, která nám říkají, že nemáme hledět jen na svůj prospěch, ale brát ohled na ostatní. Hlavní morální zásady – TAKT, OHLEDUPLNOST, ÚCTA K JINÝM LIDEM. Porušení netrestají soudy ani policie, trestá je naše svědomí.

7 ÚKOL Vzpomenete si, jaká pravidla platila mezi pravěkými tlupami? Uvádějte příklady, jakým konkrétním pravidlům vás lidé z vašeho nejbližšího okolí naučili. Už starověký filozof Sokrates mluvil o svědomí (tzv. diamonion), což byl vnitřní hlas, který nás měl upozorňovat co činíme dobrého nebo špatného. Ve kterém starověkém státě Sokrates žil? Která pravidla ty osobně dodržuješ, která pravidla porušuješ často?

8 SPOLEČENSKÁ PRAVIDLA Etiketa – soubor psaných i nepsaných pravidel společenského styku v různých životních situacích. Porušení těchto pravidel není trestné. Společenská pravidla nám pomáhají chovat se vhodně a ohleduplně v nejběžnějších situacích. Příklady: zdravení se, podávání ruky, otevírání dveří, čestné místo u stolu, představování se, cestování v dopravních prostředcích aj.

9 Důsledky porušování pravidel a norem
Z neznalosti Z recese Z nechuti pravidla dodržovat

10 Pozor Jiný kraj jiný mrav – při cestování do zahraničí je nutné respektovat tamní odlišné kulturní zvyky a způsoby, které se často projevují v pravidlech slušného chování.

11 SHRNUTÍ Podle určitých pravidel se musíme chovat v soukromí i na veřejnosti. Jedná se o právní normy, morální pravidla a společenská pravidla. Je důležité dodržovat zásady slušného chování. Patří sem takt, ohleduplnost a úcta k jiným lidem. Slušnému chování se učíme po celý život!

12 Zdroje: Lunerová, J. a kol. Výchova k občanství pro 7.ročník základní školy. Nová Škola 2015, ISBN


Stáhnout ppt "Pravidla chování, právo a morálka"

Podobné prezentace


Reklamy Google