Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou © Mgr. Jana Báčová, 2012

2 Zamysli se nad těmito větami :
Na to mám právo ! Ten člověk se chová nemorálně . Rozhodně má na tu věc právní nárok . Morální je chovat se slušně. Cítíš nějaký rozdíl mezi pojmy morálka a právo ? Pokus se definovat rozdíl .

3 Morálka je soustava norem (zvyků, ideálů) a soubor
pravidel společnosti, kterými bychom se měli řídit. Morální (etické) normy nejsou právně stíhatelné, ale jejich neplnění může společnost odsoudit (např. neplnění slibů, nezdvořilost, pomlouvání). Právo je souhrn pravidel a předpisů, kterými se lidé musí řídit. Právní normy jsou závazné. Jejich porušení je právně postihnutelné (např. krádež, daňový únik, neplacení výživného).

4 PRÁVNÍ ŘÁD Je to souhrn všech právních norem platných v daném státě. Nejvyšším základním zákonným předpisem je ústava a ústavní zákony České republiky. Žádné prováděcí předpisy nesmí být v rozporu se zákony. I ty často vstupuješ do různých právních vztahů. Zamysli se a uveď příklady z běžného života, kdy lidé vstupují do právních vztahů.

5 Účastníkem právního vztahu může být :
osoba fyzická osoba právnická = jednotliví lidé = organizace, firma, spolek Rozlišuj pojmy obsah právního vztahu (práva a povinnosti účastníků) předmět právního vztahu (cíl) Příklad: Zdeněk ( fyzická osoba) kupuje v obchodě se sportovními potřebami (právnická osoba) fotbalový míč. Obsahem právního vztahu je pro Zdeňka povinnost za míč zaplatit a právo ho převzít, pro obchod je to povinnost předat míč ve výborném stavu a právo nechat si zaplatit. Předmětem je převod vlastnického práva.

6 Během života máme právní způsobilost
k právům a povinnostem (od narození do smrti) k právním úkonům (od dosažení plnoletosti) Připomeň si, kdo je nezletilý a kdo mladistvý. Kdo je tvůj zákonný zástupce? Kdo může být právní zástupce?


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum"

Podobné prezentace


Reklamy Google