Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání"— Transkript prezentace:

1 Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Osobní OS – Veřejná obchodní společnost Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 605 Klíčová slova:  Osobní společnosti, vznik společnosti, jednatele, ručení. Anotace: Odborná prezentace pro výuku tématu Osobní OS – veřejná obchodní společnost.

2 Osobní OS - Veřejná obchodní společnost

3 Osobní společnosti Charakteristické rysy:
neomezené solidární ručení společníků za závazky společnosti neomezené ručení znamená ručení i osobním majetkem, solidární ručení znamená, že kterýkoliv ze společníků může být vyzván, aby uhradil všechny dluhy společnosti a je už jeho věcí, jak s ostatními společníky vyřeší své vyrovnání, Solidární ručení neznamená, že všichni ručí stejným dílem; osobní účast společníků na řízení společnosti (proto nemají tyto společnosti předepsány statutární orgány); nemají ze zákona předepsán minimální základní kapitál společnosti. V ČR existují dvě formy osobních obchodních společností veřejná obchodní společnost - v.o.s. komanditní společnost – k.s.

4 Zahájení podnikání Zahájení podnikání je dvoustupňové:
založení obchodní společnosti (sepsání smlouvy mezi společníky), vznik obchodní společnosti (zápis do obchodního rejstříku).

5 Založení společnosti:
a) společenskou smlouvou podepsanou všemi společníky a notářsky ověřenou, b) zakladatelskou listinou notářsky ověřenou (připouští-li zákon, že společnost může založit jediný zakladatel).

6 Vznik společnosti: dnem zápisu společnosti do obchodního rejstříku,
návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být podán do 90 dnů od založení společnosti.

7 Veřejná obchodní společnost
zkratka v.o.s. nebo veř. obch. spol. Veřejnou obchodní společností je společnost, ve které: alespoň dvě osoby podnikají pod společnou firmou a ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně celým svým majetkem. V České republice její činnost upravuje obchodní zákoník.

8 Veřejná obchodní společnost
je založena alespoň dvěma osobami; může být založena fyzickou i právnickou osobou, osoby ručí neomezeně - celým svým majetkem (fyzické osoby tedy ručí i osobním majetkem a majetkem své manželky), zisk se dělí mezi společníky rovným dílem, stejně tak ztráta; statutární orgán (řídící orgán) je každý ze společníků, nestanoví-li společenská smlouva jinak;

9 Veřejná obchodní společnost
vstoupit do společnosti nebo vystoupit je možné na základě změny společenské smlouvy, ovšem ve společnosti musí zůstat alespoň dva společníci; smrtí společníka dochází k zrušení a zániku společnosti (pokud práva nepřecházejí dědictvím na dědice); ke zrušení společnosti dojde i v případě, kdy na majetek některého ze společníků je vyhlášen konkurz.

10 Kontrolní otázky: Popište charakteristické rysy osobních obchodních společností. Jaké způsoby založení v.o.s. rozlišujeme? Jak vzniká společnost v.o.s.? Popište charakter a podmínky společnosti v.o.s.

11 Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN


Stáhnout ppt "Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání"

Podobné prezentace


Reklamy Google