Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Apoštol Pavel.
Advertisements

čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křest a znovuzrození Herľany
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dosáhni cíle!.
PF Čaj, to je TEEKANNE Život, to je BŮH Žít – to je pro mě Kristus … Bible, Filipským 1,21 Svůj život v tomto těle žiji ve víře v Božího Syna,
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Křesťanství vznik a podstata.
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Obstát na bitevním poli
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Modleme se k Pánu žně LISTOPAD Aby vytrvali ve víře i přes fyzické a psychické násilí a zakoušeli Boží moc. Aby vytrvali ve víře i přes fyzické.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
1.Tesalonickým. Autor a datum vzniku - Pavel - z Korintu - v letech 50 – 51 po Kr.
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Sekularizace Evangelii Nuntiandi 55.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Obnov svoje brány!.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Galatským

Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ

Sbory na území Galácie -Pisidká Antiochie (Sk 13:14-50) -Ikonium (Sk 13:51-14:7) -Lystra (Sk 14:8-19) -Derbe (Sk 14:20-21)

Rozdělení listu Galatským (1:1-10) Úvod/Prolog 1. (1:11-2:21) Obhajoba na základě osobní zkušenosti 2. (3:1-4:31) Obhajoba na základě učení 3. (5:1-6:10) Obhajoba na základě praktické aplikace (6:1-18) Závěr/Epilog

7 významných bodů učení 1) (3:1-5) Protože spasení je z víry a ne ze skutků, ani posvěcení nemůže být ze skutků. 2) (3:6) Spasení z víry platilo dávno před zákonem obřízky a před samotnou existencí židovského národa. 3) (3:7-9) Spasení z víry je založeno na duchovním požehnání skrze smlouvu s Abrahamem, ne na Zákoně. Je to naplnění Božího zaslíbení.

7 významných bodů učení 4) (3:10-18) Mojžíšův Zákon neměl za úkol spasit a ani nezrušil zmíněné zaslíbení spasení skrze potomstvo Abrahamovo. Pavel zde uvádí, že Abrahamovo símě byl Ježíš Kristus. 5) (3:19-29) Cílem Zákona je aby si lidé uvědomili Boží spravedlnost a svůj hřích. A tímto uvědoměním, aby je přivedl k pravdě spasení, které přichází pouze skrze víru v Krista. 6) Ti kteří uvěřili v Krista, byli vykoupení z prokletí Zákona a jsou adoptováni za syny Boží.

7 významných bodů učení 7) (4:21-31) věřící jsou dětmi zaslíbení skrze Izáka, ne dětmi otroctví skrze Izmaele.

7 napomenutí 1) (5:1-12) Stůjte pevně ve svobodě v Kristu a nepřijímejte znovu jho Zákona. Vést vás může jen víra projevující se láskou, ne dodržováním Zákona. 2) (5:13-15) Věřící nemá užívat své svobody v Kristu jako ospravedlnění ke hříchu. 3) (5:16-26) Užívejte svobodu v Kristu, abyste chodily Duchem, ne svou starou přirozeností. 4) (6:1-6)Užívejte svou svobodu v Kristu, abyste napravily bratra, který zhřešil, a abyste nesli břemena ostatních věřících. Tak správně naplníte „zákon“ Kristův.

7 napomenutí 5) (6:7-8) Užívejte svou svobodu v Kristu, abyste zasévali duchovní semeno a sklízeli duchovní úrodu. 6) (6:9) Neztrácejte odvahu a neochabujte v činění dobra – sklizeň nakonec přijde. 7) (6:10) Dokud je čas, čiňte dobro všem lidem, především těm, kteří patří do rodiny víry.

Téma a cíl: Pavel napsal svůj dopis Galatským, aby křesťany přesvědčil, že je to víra, co vede ke spasení, ne skutky Zákona. Kromě toho ukazuje, že křesťanský život spočívá ve víře, která se projevuje svobodou v Kristu.

Nejdůležitější učení k zapamatování: - pokud by se dalo do nebe dostat na základě svých skutků, zemřel by Ježíš Kristus na kříži zbytečně - poselství evangelia bylo součástí Božího zaslíbení ve smlouvě s Abrahamem - jakékoliv nepravé evangelium musíme odmítnout a oddělit se od něj - od Pavlova obrácení uplynulo 14 let než začal naplno svoji plnočasovou službu evangelia

Nejdůležitější učení k zapamatování: - Zákon nebyl dán proto aby spasil, ale aby lidé rozpoznaly hřích a porozuměli své potřebě Boží spravedlnosti - všichni praví věřící jsou Božími dětmi, protože byli adoptováni do Boží rodiny - věřící by měli stát pevně na svobodě v Kristu a neměli by se vracet k životu v zákonictví - láska je naplnění Zákona - chození v těle vede k hříchu - když chodíme Duchem, nekonáme touhy těla

Nejdůležitější učení k zapamatování: - máme nést břemena jedni druhých - když zaséváme z hříšné přirozenosti, budeme sklízet jen zlé věci - když zaséváme z Ducha svatého, budeme sklízet dobré duchovní ovoce - věřící se mají chlubit jen Kristovým křížem - věřící se mají radovat, protože jsou nová stvoření v Kristu