Svoboda informací předpisy a praxe Právnická fakulta Masarykovy university Brno 29. listopadu 2007 Oldřich Kužílek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Nástroje územního plánování
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Životní prostředí jako veřejný statek
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Právní procesy.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Územní samospráva Obce
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
Právo na informace 3. března Obecné poznámky zajištění práva veřejnosti získat informace, se kterými pracují a které mají k dispozici orgány veřejné.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Právo na informace a ochrana osobních údajů ve veřejné správě- Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III Jaro 2015 doc.JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Občanská práva a povinnosti
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Zákon o svobodném přístupu k informacím I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím I. část
Jak získat informace o životním prostředí?
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecná část rozpočtového práva III
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
GDPR a budoucí redakční praxe
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Svoboda informací předpisy a praxe Právnická fakulta Masarykovy university Brno 29. listopadu 2007 Oldřich Kužílek

Účast veřejnosti na rozhodování © 2004 Agora CE

4 Princip publicity veřejná správasoukromá sféra právu občanů na informace odpovídá povinnost orgánů veřejné správy vytvářet podmínky pro jeho naplnění nevztahuje se však na soukromou sféru, kde platí pouze princip „Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“ (čl. 2 odst. 3 Listiny)

5 Základní principy přístupu k informacím Poskytování informací úřadem zveřejněním aktivní informační povinnost § 5 + § 18 + zvl. zákony na žádost pasivní informační povinnost § 13 – § 16a

informační povinnost úřadů  aktivní informační povinnost (§ 5, trestní řád, zákon o obecné bezpečnosti výrobků, o ochraně spotřebitele, o obcích atd.)  pasivní informační povinnost (zákon o svobodném přístupu k informacím, dtto o životním prostředí)

informace v úřadě poskytujeme neposkytujeme PROČ ?

diskrétnost × publicita, česky důvěrnost × otevřenost  Diskrétnost = nic, vyjma… (definuje se umožnění přístupu – proč ano)  Publicita = všechno, vyjma… (definuje se odepření – proč ne)

ÚSTAVA ČR - článek 2  (1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.  (3) Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon.  (4) Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Listina základních práv a svobod - článek 17  (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.  (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.

Listina základních práv a svobod - článek 17  (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.  (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

zákon č. 106/99 Sb. obecný zákon zvláštní zákony pro věcnou oblast např. celní zákon zákony chránící informace např. utaj. skutečnosti vztah zákonů: doplňují se i

Rozptýlená právní úprava v ČR - příklady zákonů  Zákon o obcích, o krajích  správní řád  trestní řád  o periodickém tisku  o zadávání veřejných zakázek  o právu na informace o životním prostředí  o správě daní a poplatků  o archivnictví

okruhy chráněných informací I. $ osobní údaje, ochrana osobnosti a soukromí $ utajované skutečnosti $ obchodní tajemství $ majetkové údaje získané státem (daně, sociálka, zdravotní pojištění)

okruhy chráněných informací II. $ výkon správy - primární informace $ dobrovolně poskytnutá třetí osobou $ ekonomická s dopadem na trh $ duševní vlastnictví

okruhy chráněných informací III. $ probíhající trestní řízení $ rozhodovací činnost soudů $ úkoly zpravodajských služeb $ NKÚ, praní peněz na MF

okruhy chráněných informací IV. $ výslovně vyloučené zvláštními zákony např. o jedné fázi veřejných zakázek, celní zákon, o burze cenných papírů apod.

přístupné informace informace v procesech  primární informace – omezí se, pokud jejich poskytnutí může ovlivnit nestrannost procesu  sekundární informace – jsou přístupné proces i

trestní řád soudní § 8a Poskytování informací o trestním řízení Poskytování informací o trestním řízení (1) Orgány činné v trestním řízení informují o své činnosti veřejnost poskytováním informací sdělovacím prostředkům. Přitom dbají toho, aby neohrožovaly objasnění skutečností důležitých pro posouzení věci, nezveřejňovaly o osobách, které mají účast v trestním řízení, údaje, které přímo nesouvisejí s trestnou činností, a aby neporušily zásadu, že dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen (§ 2 odst. 2). (1) Orgány činné v trestním řízení informují o své činnosti veřejnost poskytováním informací sdělovacím prostředkům. Přitom dbají toho, aby neohrožovaly objasnění skutečností důležitých pro posouzení věci, nezveřejňovaly o osobách, které mají účast v trestním řízení, údaje, které přímo nesouvisejí s trestnou činností, a aby neporušily zásadu, že dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen (§ 2 odst. 2). (2) Z důvodů uvedených v odstavci 1 orgány činné v trestním řízení odepřou poskytnutí informací. (2) Z důvodů uvedených v odstavci 1 orgány činné v trestním řízení odepřou poskytnutí informací.

správní řízení stanoví právní záruky účastníků neomezuje obecný přístup k informacím stejně i stavební řízení

Osobní údaje Obchodní tajemství Nehotové, podmíněné ostatní Řízení 1. Osobní údaje Obchodní tajemství Nehotové, podmíněné ostatní Řízení 2. Obecné údaje Řízení 3. Osobní údaje Obchodní tajemství Nehotové, podmíněné ostatní Informace ve správním řízení a jejich poskytnutí Poskytne se účastníkům řízení Poskytne se žadateli dle zák. 106/99

i kdo informaci ví iii jaká informace je anebo kde je uložena k o n t e x t v l a s t n í c h a r a k t e r i s t i k a

Informace vztahující se k působnosti Utajované skutečnosti § 7 Osobní údaje a soukromí § 8a Obchodní tajemství § 9 Nehotové údaje § 11 Omezení práva na informace Další ochrana informace podle zvláštního zákona

utajované skutečnosti zákon č. 412/2005 sb. o ochraně utajovaných informací NAŘÍZENÍ VLÁDY 246/1998 Sb. kterým se stanoví seznamy utajovaných skutečností Změna: 89/1999 Sb. 152/1999 Sb. 17/2001 Sb. 275/2001 Sb. 403/2001 Sb. ………….. § 7 zák. č. 106/99 Sb.

...soudruh tajemník sd ě lil, že boj s kulaky a nep ř áteli pracujícího lidu za č ne na našem okrese po 5. kv ě tnu 1952 tak, že soudruzi z StB nejprve prov ěř í, zda n ě jací sedláci nemají ve stodole bu ď ukryté p ř ebytky obilí, anebo vidle v takovém množství, které by mohlo sloužit k napadení sch ů zí Č SM nebo KS Č... utajované skutečnosti utajované skutečnosti PŘÍSNĚ TAJNÉ

§ charakteristika podle zák. č.101/2000 Sb. § proces poskytnutí (odůvodnění proč ne) podle zák. 106/99 Sb. § je to osobní údaj? § pro úřední osoby není osobním údajem její jméno, postavení, kompetence, dislokace, spojení apod. (§ 5 odst. 2 písm. f) ochrana osobních údajů

§ obchodní tajemství musí splnit zároveň všechny stanovené znaky podle § 17 obchodního zákoníku:  skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy  mít alespoň potenciální hodnotu  není v příslušných obchodních kruzích běžně dostupné  mají být podle vůle podnikatele utajeny  podnikatel utajení zajišťuje

nesprávná aplikace obchodního tajemství úřad neoprávněně rozhoduje o tom, co je obchodní tajemství úřad neověřuje, zda údajné obchodní tajemství splňuje všechny náležitosti (zejména časový faktor ochrany)

mlčenlivost povinnost fyzické osoby – pracovníka úřadu účel: aby se úřad z hlediska informačních výstupů choval jednotně

Posuzování motivů žádosti  odpor k poskytnutí informací zjevně sloužící obchodním účelům  odpor k poskytnutí informací směřujících ke kontroverzním kauzám (zejména nakládání s majetkem, zakázky, nájmy) Nelze hodnotit důvody žadatele Obchodní účel je legitimní – přispívá navíc k rozvoji

Soudní rozsudky a praxe podle zák. č. 106/99 Sb.

Soudní rozsudky podle zák. č. 106/99 Sb. ÷ za obchodní tajemství nelze schovat kdeco (kauza Praha, Merka Sped., Housing Consult.) ÷ za obchodní tajemství nelze skrývat hospodaření s veřejnými prostředky. (Horník vs. MDS) Nelze odepřít informace o obsahu smlouvy, která je uzavřena v režimu veřejných zakázek s odkazem na to, že je druhá strana považuje za obchodní tajemství.

Soudní rozsudky podle zák. č. 106/99 Sb. ÷ osobní údaje nechrání při veřejné činnosti (kauza Mohelnice) ÷ správní ani stavební řízení není překážkou přístupu k informacím (kauza Lučina) ÷ Správní řád není právním předpisem o poskytování informací. (Asociace dovozců vs. MK)

Soudní rozsudky podle zák. č. 106/99 Sb. ÷ osobní údaje nechrání vítěze veřejné soutěže a výši „prvního nájemného“ (kauza Praha 4)

Soudní rozsudky podle zák. č. 106/99 Sb. ÷ kdo je také povinným subjektem: ÷Pozemkový fond ÷Všeobecná zdravotní pojišťovna ÷Česká kancelář pojistitelů ÷komise pro cenné papíry ÷Státní podniky

Rozsudek NSS Göttelová vs. Černošice informace ze zápisů jednání rady města

37 Hlavní změny v zákonu č. 106/99 Sb. 1. Soudní příkaz k poskytnutí informace, 2. Omezení úhrad, 3. Informace o příjemci veřejných prostředků, 4. Vyjasnění vztahu ke zvláštním zákonům, 5. Zpřesnění a zúžení ochrany obchodního tajemství, 6. Možnost kontrolních orgánů zveřejňovat výsledky kontrol, 7. Stížnosti na postup, 8. Širší okruh informací aktivně zveřejňovaných 9. Výroční zpráva o poskytování informací, 10. Změny v procesu vyřizování žádosti, 11. Preference elektronizace, formát informací, pojem informace 12. Portál veřejné správy účinnost od 23. března 2006

Informace, které úřady poskytly žadatelům, zveřejní též na webu

Příklad poskytnutých informací

O. Kužílek, M. Žantovský: Svoboda informací (odborná publikace detailně probírající jednotlivé aspekty přístupu k informacím z hlediska žadatele i úřadu) O. Kužílek: 106 odpovědí na vaše dotazy populární brožura shrnující nejčastější otázky okolo přístupu k informacím

Fr. Korbel: Právo na informace (odborný komentář zákonů „106“ a „123“) O. Kužílek: Dalších 106 odpovědí na vaše dotazy populární brožura shrnující otázky z Poradny z let

Svoboda informací Vám děkuje za Váš čas