Konstruktivismus ve vyučování matematice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Seminář GEOMETRICKÉ MODELOVÁNÍ Filip Roubíček
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Pedagogická diagnostika
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CIRKUS od nejmenšího.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Rozházené kostky …srovnáš je?.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Konstruktivismus Zora Syslová.
ZVÍŘATA VE VODĚ, NA ZEMI A VE VZDUCHU
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
BALONKY pracovní listy.
Kurikulum: obsah školní edukace
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Maminka vaří.
Nářadí – velikost, počet
Na stavbě stroje.
Děti a sport Jazyk a řeč.
Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
Kolik jich berušky mají?
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Jak se upravit do divadla
ŘADY ZVÍŘAT KDO TAM (NE)PATŘÍ?.
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
seřaď jednotlivé členy
Bylinková zahrádka IV. – Počítání
Poznávací schopnosti - nářadí
Orientace v řadě.
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
Orientace v řadě pracujeme v kuchyni.
POVOLÁNÍ Složky integrovaného záchranného systému
GEOMETRICKÉ TVARY Poznáš je?.
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

Konstruktivismus ve vyučování matematice Doc. RNDr. Josef Molnár, CSc.

Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Konstruktivismus směr druhé poloviny 20. století, který zdůrazňuje aktivní úlohu člověka, význam jeho vnitřních předpokladů a důležitost jeho interakce s prostředím a společností. (Hartl, Hartlová, 2000) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Konstruktivistická pedagogika Pedagogické hnutí, které prosazuje ve výuce řešení problémů ze života, tvořivé myšlení, práci dětí ve skupinách a méně teorie a drilu. Způsoby výuky zdůrazňují manipulaci s předměty. (Průcha a kol., 1995) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

též Pedagogika vycházející Piagetovy genetické epistemologie - poznávající subjekt spojuje fragmenty informací o svém prostředí do smysluplných struktur a provádí s nimi mentální operace. Další podněty čerpá z poznatků kognitivních věd. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Jean Piaget (1979): „Neexistuje žádné poznání, které by bylo výsledkem pouhého zaznamenávání pozorovaného a jež by nebylo strukturováno aktivitou subjektu.“ (Bertrand, 1998) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Didaktický konstruktivismus 10 zásad podle Hejného a Kuřiny: Hejný, Kuřina (1998, 2001) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2. zásada Podstatnou složkou procesu poznání je experimentování, řešení problémů, hledání souvislostí, tvorba pojmů, zobecňování tvrzení, jejich prověřování a zdůvodňování. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3. zásada Poznatky jsou nepřenosné, vznikají v mysli poznávajícího člověka. (Přenosné jsou informace.) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4. zásada Tvorba poznatků se opírá o zkušenosti poznávajícího (experimentování, řešení úloh). Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5. zásada Základem přírodovědného vzdělávání je vytváření prostředí podněcujícího tvořivost. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6. zásada K rozvoji konstrukce poznatků přispívá sociální interakce - klima třídy. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10. zásada Poznání založené na reprodukci informací vede k pseudopoznání, k formálnímu poznání. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1. zásada Matematika je chápána jako specifická lidská aktivita, ne jen jako její výsledek. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7. zásada Důležité je použití různých druhů reprezentace a strukturální budování matematického světa. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8. zásada Značný význam má komunikace ve třídě a pěstování různých jazyků matematiky (grafická komunikace, symbolické zápisy). Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9. zásada Vzdělávací proces je nutno hodnotit minimálně ze tří hledisek: - porozumění matematice, zvládnutí matematického řemesla, aplikace matematiky. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Návod na konstruktivistické vyučování? Nelze podat, protože podstatou tohoto přístupu je autentičnost, hledání, bohaté využívání vlastních zkušeností. Jednou z jeho základních charakteristik je nepředvídatelnost. Nové myšlenky se mohou objevovat v kontextech, kde to učitel původně neplánoval. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Pět tezí popisujících podnětnou výuku Stehlíková, Cachová (2006) Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1. Učitel probouzí zájem dítěte o matematiku a její poznávání U: (pět minut před zvoněním) „Ve zbytku hodiny si můžete, ale úplně potichu, vymalovávat obrázek. Jak nebude ticho, budeme ještě počítat!“ Ž: „Ty vogane, to už je milión, paní učitelko, kolik je to miliónů?“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2. Učitel předkládá žákům podnětná prostředí (úlohy a problémy) a vhodně s nimi pracuje. U: „Každý narýsuje jeden trojúhelník a pak bude diktovat ostatním ve skupině pokyny tak, aby i oni narýsovali stejný trojúhelník. Úkolem je přijít na to, jaký je minimální počet údajů (velikost stran a úhlů), které musíte sdělit druhému, aby zreprodukoval váš trojúhelník.“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3. Učiteli jde především o žákovu aktivní činnost. U: „Jak dlouhá musí být etiketa na rybí konzervě o průměru 10,2 cm, aby se její konce dotýkaly?“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

U: „Doplň tabulku. Co je pro všechny uvedené mnohostěny společné?“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hejný a kol.: „Chybo budiž pochválena.“ 4. Učitel nahlíží na chybu jako na vývojové stádium žákova chápání matematiky a impuls pro další práci. Hejný a kol.: „Chybo budiž pochválena.“ U: „…chyba – nevadí, tak se to opraví, proto chodíme do školy, abychom se to naučili…“ Ž: „Dnes se mi písemka nepovedla, dnes ji neodevzdám.“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5. Učitel se u žáků orientuje na diagnostiku porozumění spíše než na reprodukci odpovědi. „Kolik hodin jste doma o letních prázdninách (nemusíte chodit do školy)?“ Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Cíl práce učitele? Kvalitativní změny psychiky žáka. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vlastní prožitek! Sestrojte síť rovnoběžnostěnu, jehož všechny stěny jsou shodné kosočtverce. Najděte jich několik. Najděte všechny. Kolik jich je? Dokažte, že jsou všechny. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Literatura BERTRAND, Y.: Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál. 1998. HARTL, P.; HARTLOVÁ, H. Psychologický slovník. Praha: Portál. 2000. HEJNÝ, M.; KUŘINA, F.: Konstruktivní přístupy k vyučování matematice. MFI 1998, č. 7, s. 385–395. HEJNÝ, M.; KUŘINA, F.: Dítě, škola a matematika: konstruktivistické přístupy k vyučování. Praha: Portál. 2001. MOLNÁR, J. a kol.: Konstruktivismus ve vyučování matematice. Olomouc: UP, 2008. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MOLNÁR., J. a kol.: Matematika 8. Olomouc: Prodos. 2000. MOLNÁR., J., MIKULENKOVÁ, H.: Matematika 5/1. Olomouc: Prodos. 1996. PRŮCHA, J.; WALTEROVÁ, E.; MAREŠ, J.: Pedagogický slovník. Praha: Portál. 2001. STEHLÍKOVÁ, N., CACHOVÁ, J.: Konstruktivistické přístupy k vyučování a praxe. In: Podíl učitele matematiky ZŠ na tvorbě ŠVP. Praha: JČMF. 2006. Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Modulární přístup v počátečním vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů pro střední školy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.