21.4.2006Plénum ČKR1 Priority RVŠ 2006 - 2008 Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Sněm RVŠ1 Bilanční a hodnotící zpráva Rady vysokých škol za funkční období
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
P RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen – listopad mimořádné a 3 řádná zasedání (17.5., 21.6., a )
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období únor - květen 2008 (2 řádná zasedání: a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Rady vysokých škol v r
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Zpráva o činnosti předsednictva 9. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Ekonomické informace (vývoj od minulého jednání Sněmu) Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Vzdělání z hlediska teorie statků
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol

Plénum ČKR2 Oblast rozvoje VŠ (strategie, koncepce) Oblast legislativy Vzdělávací oblast Oblast VaV Oblast financování Sociální dimenze studia a její ekonomické podmínky RVŠ má zájem o cílech ve všech výše uvedených oblastech a strategiích jejich dosažení pravidelně diskutovat s ČKR, neboť pro prosazení zájmů VŠ je součinnost obou reprezentací nezbytná.

Plénum ČKR3  Pracovní komise pro koncepci a strategii rozvoje VŠ (doc. Ježek)  Aktivní členství v pracovních týmech a komisích klíčových z hlediska rozvoje VŠ - hlavní partneři: -MŠMT, -MPO (jako významný poskytovatel podpory pro výzkum a vývoj), -Rada pro výzkum a vývoj, -Akreditační komise ČR, -Rada pro rozvoj lidských zdrojů, -Rada pro rozvoj podnikatelského prostředí.  Analýza vývoje hlavních ukazatelů v oblasti terciárního vzdělávání a VaV (inf. zdroje: OECD, EU, MŠMT, ÚIV, RVV, ČSU apod.)  Kvalitní připomínkové řízení zejména k národním dokumentům. (výměna závěrů a připomínek, koordinace s ČKR) Oblast rozvoje VŠ (strategie, koncepce)

Plénum ČKR4 Oblast legislativy Cíl: -zjednodušení pravidel pro činnost VŠ s cílem umožnit efektivnější správu i racionálnější nakládání se zdroji; -zajistit stabilitu právního a ekonomického prostředí, ve kterém VŠ působí, tak, aby vysokým školám vytvářelo pod- mínky pro dlouhodobé sledování vlastních strategií činnosti. Nástroje: -účast na připomínkování návrhů zákonů a podzákonných norem z oblasti VŠ vzdělávání a VaV (koordinace s ČKR); -vysílání expertů do pracovních orgánů k přípravě závažných dokumentů v oblasti vysokoškolského vzdělávání a VaV; -podpora uplatňování dobré praxe při tvorbě a úpravě vnitřních předpisů VŠ, zejména s ohledem na dopady novely zákona o VŠ apod.

Plénum ČKR5 Vzdělávací oblast Motto:Po dovršení období extenzivního rozvoje systému vysokých škol je nezbytný rozvoj kvalitativní -zhodnotit výsledky strukturace VŠ studia -aktivně spolupracovat při zpracovávání metod hodnocení kvality VŠ se zřetelem na využití výsledků tohoto hodnocení; -při hodnocení vzdělávacích aktivit prosazovat i uplatnění výsledků výzkumných, vývojových, uměleckých a ostatních tvůrčích činností; -usilovat o zavedení systému, který by zabránil možnému poklesu kvality absolventů díky zavedení ukazatele B2 (počet absolventů) v pravidlech pro financování; - usilovat o vyjasnění vztahu akreditace a evaluace VŠ.

Plénum ČKR6 Oblast výzkumu a vývoje -zvýšení podílu VŠ na výdajích v oblasti VaV (v ČR 15 %, průměr EU 22 %). -vyjasnění úlohy specifického výzkumu + navýšení prostředků; -doktorské studium – kvalita absolventů DSP, financování, sociální postavení studentů; -jednání s MŠMT o zodpovědnosti při zastupování zájmů VŠ ve sféře VaV. Motto: Role VŠ v oblasti VaV nespočívá pouze v tom, že řeší projekty VaV. Velmi významná a často opomíjená je nepřímá podpora VaV, zejména fakt, že nejen nové poznatky, ale i metody jejich dosažení a aplikace, přinášejí do praxe absolventi magisterských a zejména doktorských studijních programů.

Plénum ČKR7 Oblast financování -orientovat se na dlouhodobější dohody o rozvoji vysokého školství a jeho financování; -usilovat o zdokonalení principů systému financování VŠ vycházejících z vyváženého poměru výkonového (normativního), institucionálního (kontraktového) a programového financování; -do normativního financování vedle kvantitativních kritérií (počet studentů, absolventů) zavést i kritéria kvalitativní a postupně zvyšovat jejich váhu; -zabývat problematikou hodnocení kvality činnosti vysokých škol a fakult s cílem perspektivně promítnout hodnocení kvality racionálním a pozitivně stimulujícím způsobem do metodiky financování VŠ.

Plénum ČKR8 Sociální dimenze studia a její ekonomické podmínky (úzká spolupráci se studentskou komorou Rady) -RVŠ se bude intenzivně zabývat strukturálními podmínkami a omezeními v přístupu k VŠ vzdělání v sociální oblasti ; -klíčové: zrušení věkově diskriminující hranice 26 let pro poskytování sociálních a ekonomických úlev studentům, nahrazení modelem časově omezené veřejné podpory studia; -zvláštní pozornost: sociální podmínky studia v doktorských studijních programech; -problematika ubytování a stravování studentů; -vyhodnocovat fungování stipendijních systémů.

Plénum ČKR9 Jak zlepšit spolupráci ČKR a RVŠ a zvýšit tak pravděpodobnost prosazení společných cílů?  Pravidelné schůzky předsednictva ČKR a užšího předsednictva RVŠ (2 x ročně? + v případě mimořádné situace)  Přímá spolupráce předsedů komisí s rektory zodpovědnými za příslušnou oblast  Ustavení společných pracovních komisí pro řešení vzniklých problémů

Plénum ČKR10 Děkuji za pozornost