Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků."— Transkript prezentace:

1 RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků na tuto oblast. RVŠ navrhuje odložení termínu vypracování nové metodiky hodnocení nejdříve na konec roku 2010. Do té doby zmrazit spuštění nyní navrhované metodiky a financovat VaVa I jako v roce 2009 při minimálně zachovaném objem financí.

2 RVŠ a financování základního a aplikovaného výzkumu 17. září 2009, Karolinum 1.Na základě dosavadních vládních údajů je aplikovaný výzkum nejméně výkonnou částí výzkumu a vývoje. Nebyl řádně zdůvodněn výrazný přechod finančních prostředků, např. na TA ČR a následně na privátní firmy. 2.RVŠ navrhuje skupinově oborové posouzení instituci, podílejících se na čistě základním, čistě aplikovaném a „smíšeném“ výzkumu. 3.Současně navrhované hodnocení výsledků výzkumu a vývoje doporučujeme zcela odmítnout (je neopravitelné). 4.Aplikované výsledky bonifikovat podle toho, kolik vydělaly svou komercionalizací, prodejem licence patentu.

3 RVŠ a financování základního a aplikovaného výzkumu 1.Zabezpečit pravidelnou kontrolu u poskytovatelů, která by měla zamezit přelévání veřejných prostředků do privátních převážně zahraničních prosperujících firem. 2.Podporovat rezortní aplikačně orientovaný výzkum prostřednictvím jednoho (několika) poskytovatelů. 3.RVŠ podporuje b) vypracování zcela nové metodiky hodnocení výsledků VaVaI zahrnující či nezahrnující firemní aplikační výzkum 17. září 2009, Karolinum

4 RVŠ podporuje multioborové hodnocení a financování 1.Poměr financování širších vědních oborů stanovit v dlouhodobém výhledu na základě strategických vládních rozhodnutí a zahraničních zkušeností. 2.Strategická rozhodnutí nelze nahrazovat mechanismem „Metodiky“. 3.Při rozhodování respektovat skutečnou nákladnost výzkumu v rámci oborových skupin, kterou lze posoudit na základě dostupných údajů o financování VaV, (benchmarking se zahraničím). 4.Výsledky VaV primárně hodnotit oborově specificky uvnitř několika širších oborových skupin. 5.Hodnocení výsledků VaV založit uvnitř širších oborových skupin na kombinacích vhodných kvantitativních ukazatelů a kvalitativního hodnocení „peer review“ odbornými komisemi s cílem finančně podpořit kvalitní nebo perspektivní pracoviště a omezit financování těch nekvalitních. 6.Kvantitativní hodnocení použít jako jedno z kritérií pro financování uvnitř oborových skupin až po zabezpečení spolehlivosti dat v RIV. 17. září 2009, Karolinum

5 RVŠ podporuje kooperaci VŠ a AV ČR 1.RVŠ se pokusí na základě analýz a rozboru vědeckých výsledků dojít ke konsensu s AVČR v metodice hodnocení výsledku VaV obou typů institucí. 2.Protichůdné, historicky vzniklé pohledy oslabují pozici kvalitního výzkumu obou institucí při jednaní s vládou a ministerstvy. 3.RVŠ konstatuje, že současná situace, daná zákonem, kdy předsedou RVV je premiér, je dlouhodobě neudržitelná. Řízení VaVaI vyžaduje profesionální přístup a je nemyslitelné bez kvalitního hodnocení výstupů. 4.Postavení základního výzkumu, VŠ a AV ČR by mohl zlepšil systémový zásah, vznik nového ministerstva pro vědu a vysoké školy, oddělením od MŠMT, přebírající úlohu řízení VaV. Například v Německu existuje Forschungsministerium. 17. září 2009, Karolinum


Stáhnout ppt "RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků."

Podobné prezentace


Reklamy Google