Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Advertisements

Vliv průmyslu na životní prostředí
Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Kyselý déšť.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Ohrožování základních složek biosféry
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Tepelná elektrárna.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Škola Střední průmyslová škola Zlín
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Znečišťování ovzduší.
Atmosféra Filip Bordovský.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní pojmy organické chemie
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Uhlí.
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Problémy Ozónové vrstvy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Průmysl a jeho vliv na krajinu a životní prostředí Průmyslová výroba je jeden z hlavních faktorů lidské činnosti ovlivňující krajinu a životní prostředí

Obsah 1. Průmysl a krajina 2. Znečišťování atmosféry 3. Znečišťování vod 4. Znečišťování půd 5. Vliv na živé organismy 6. Vliv vybraných průmyslových odvětví na krajinu

Průmysl a krajina S průmyslovou výrobou je spojena produkce tepla, pevných, tekutých a plynných odpadů a hluku Průmysl ovlivňuje reliéf, ovzduší, podzemní i povrchové vody Průmyslová výroba značně ovlivňuje sídelní strukturu

Znečišťování atmosféry Průmyslová výroba ovlivňuje atmosféru plynnými i pevnými částicemi a teplem Velkým problémem je nárůst oxidu uhličitého v atmosféře Oxidy síry a dusíku vznikají spalováním hnědého uhlí Tyto exhalace jsou podstatou vzniku kyselých dešťů Hromadění exhalací a špatné rozptylové podmínky způsobují smog Ozonosféra

Znečišťování vod Na znečištění vod se podílejí kyselé deště – dochází k poklesu druhového složení, je hygienicky závadná, má nepříjemnou chuť Průmysl je velkým odběratelem vody ( hlavně energetický, těžký a chemický průmysl) Průmysl značně ovlivňuje kvalitu povrchových a podpovrchových vod Je to hlavně díky kontaminaci a teplotě odpadních vod Znečišťování vod se projevuje i na vodě mořské

Průmyslové odpady ovlivňují chemické složení půdy Znečišťování půd Průmyslové odpady ovlivňují chemické složení půdy Působí na ni kyselé deště, zvyšují se koncentrace hliníku a těžkých kovů

Působení průmyslu je přímé a nepřímé Vliv na živé organismy Působení průmyslu je přímé a nepřímé Dokážeš uvést příklady přímého a nepřímého působení průmyslu na živé organismy? Která společenstva organismů se lépe vyrovnávají s tímto působením? Druhově bohatá nebo monokultury?

Vliv vybraných průmyslových odvětví na krajinu Mezi průmysly s největším dopadem na krajinu a životní prostředí patří chemický průmysl a průmysl paliv a energetiky Přehled škodlivých látek vznikajících při konkrétních průmyslových výrobách Jaké kroky by se měly uskutečnit, aby se vliv průmyslu na životní prostředí zlepšil?

Otázky a úkoly? 1. Čím působí průmyslová výroba na krajinu? 2. Jak průmysl ovlivňuje sídelní strukturu? 3. Co jsou to exhalace? 4. Jak vznikají kyselé deště? 5. Kdy nastává smogová situace? 6. K čemu potřebuje průmysl vodu? 7. Jak působí průmyslové exhalace na rostliny a živočichy? 8. Charakterizuj dopad chemického a energetického průmyslu na krajinu a životní prostředí?

Oxid uhličitý a jeho vliv na krajinu Průmysl produkuje velké množství oxidu uhličitého V roce 2050 by se jeho množství mělo zdvojnásobit Oxid uhličitý sluneční paprsky propouští, ale záření ze Země pohlcuje – vzniká tzv. skleníkový efekt Jaký to může mít dopad na naši Zemi?

Ozonosféra Ozonosféru najdeme ve stratosféře Je porušována nadzvukovými letadly a dříve to byly látky zvané freony Její stav se postupně zlepšuje Jaký význam má ozonosféra?

Vliv jednotlivých odvětví na životní prostředí Průmyslová výroba Hlavní látky znečišťující životní prostředí Chemický průmysl Sloučeniny dusíku, síry, uhlíku, kyslíku a halogeny, odpadní a chladící vody Energetický průmysl Oxidy síry, dusíku, uhlíku, popílek, ohřívání odpadních vod Hutnictví Oxid siřičitý, sirovodík, oxidy uhlíku, fluor, prach, struska, hutní odpad Petrochemie Oxidy síry, uhlovodíky, sirovodík Výroba umělých hmot Uhlovodíky, organická rozpouštědla, biologicky těžko rozložitelné odpady Výroby hnojiv Fluor, fluorovodík, Výroba skla Oxidy dusíku, fluorovodík, olovo