Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globální oteplování Štěpánka Štindlová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globální oteplování Štěpánka Štindlová."— Transkript prezentace:

1 Globální oteplování Štěpánka Štindlová

2 Co je to globální oteplování?
- Globální oteplování je termín popisující nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů - Je pravděpodobné, že většinu oteplování pozorovaného během posledních 50 let lze připsat lidským aktivitám.

3 Příčiny globálního oteplování
- Vypouštění škodlivých plynů (CO2, N2O, SO2, metan) přispívá ke skleníkovému efektu, kyselým dešťům a ozonové díře. - Freony - chladící zařízení, spreje (nyní se omezuje) - Metan - hlavní složka zemního plynu,součást důlního plynu

4

5 Následky globálního oteplování?
- Tání ledovců - Zvětšování hladiny moří - Vymírání některých živočichů a rostlin - Šíření infekčních nemocí, např. vztekliny, malárie (přenašečem na člověka je komár) a dalších nemocí - Tvoření tropických bouří a hurikánů, které s vyšší teplotou narůstají - Povodně - Sucha - Globální stmívání - postupné snižování množství slunečního záření dopadajícího na Zemi

6 Jak se bránit? - Jediný způsob, jak se globálnímu oteplování můžeme ubránit je ten, že nebudeme tolik vypouštět výfukové plyny do ovzduší, nebudeme plýtvat energií a najdeme si jiný - alternativní zdroj energie nezávislý na spalování. - Např. Když jedno auto ujede 100 km, spotřebuje najednou tolik kyslíku, jako jeden člověk za celý život a jedno letadlo za svou trasu jako 1000 takových aut.

7 Skleníkové plyny - Methan
- CO2 - oxid uhličitý - nepropouští některé tepelné paprsky, čímž udržuje povrch země (či moře) teplejší. Některé teorie tvrdí, že bez tohoto efektu bychom zmrzli. - Methan - N2O - oxid dusný - vzniká spalováním fosilních paliv, zpracováním půdy, hnojiva - Freony - Ozón - vytváří se reakcí slunečního záření s molekulami kyslíku. - Vodní páry - způsobují asi 60 % zemského přirozeného skleníkového efektu.

8 Graf - skleníkové plyny

9 Obrázky

10 Zdroje

11 Všichni se snažme chránit přírodu a tím zabránit globálnímu oteplování (např. nespalovat igelitové pytle, plastové láhve nebo nekácet lesy a neznečišťovat vodní toky)


Stáhnout ppt "Globální oteplování Štěpánka Štindlová."

Podobné prezentace


Reklamy Google