Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globální oteplování Marek tecl 2L.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globální oteplování Marek tecl 2L."— Transkript prezentace:

1 Globální oteplování Marek tecl 2L

2 Globální oteplování (také globální změna klimatu) označuje zvyšování průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů. Globální oteplování je pravděpodobně způsobeno zvýšenou koncentrací skleníkových plynů v atmosféře v důsledku lidské činnosti jako je odlesňování a spalování fosilních paliv.

3 Skleníkové plyny oxid uhličitý metan oxid dusný
částečně a zcela fluorované uhlovodíky fluorid sírový halony řada dalších plynů

4 Skleníkový efekt je proces, při kterém atmosféra způsobuje ohřívání planety tím, že snadno propouští sluneční záření, ale tepelné záření o větších vlnových délkách zpětně vyzařované z povrchu planety účinně absorbuje a brání tak jeho okamžitému úniku do prostoru.

5 Vliv na ledovce Globální oteplení vedlo na celém světě k ústupu ledovců. Oerlemans (2005) prokázal podle záznamů od roku 1900 do roku 1980 jednoznačný ústup 142 ze 144 horských ledovců. Některé ledovce již zmizely zcela

6

7

8 Změny klimatu Na globální oteplování ukazují nejen přímá měření teploty, ale nepřímo i další jevy. Obecný rostoucí trend teplot doprovázejí úbytky ploch pokrytých sněhem, výšky sněhové pokrývky, rozlohy sezonně zamrzlé půdy a zkrácení doby zamrznutí řek a jezer. Také růst hladiny moře hlavně tání pevninských ledovců.

9 Vliv na lidská obydlí Chudé a zaostalé země, které už dnes nedokážou své obyvatelstvo ochránit před suchem, záplavami a jinými pohromami budou zasaženi dříve a silněji než země bohaté. V důsledku toho lidé z chudých zemí migrují do zemí bohatších.

10 Pozitivní důsledky Globální oteplování může mít také pozitivní důsledky na rostliny, které jsou základním prvkem biosféry a využívají sluneční energii k přeměně živin a oxidu uhličitého na biomasu (fotosyntéza). Růst rostlin je ovlivňován mnoha faktory včetně úrodnosti půdy, dostatkem vody, teplotou a koncentrací oxidu uhličitého ve vzduchu.

11 zdroje


Stáhnout ppt "Globální oteplování Marek tecl 2L."

Podobné prezentace


Reklamy Google