Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT"— Transkript prezentace:

1

2 OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT
Obr.1

3 Ozonová vrstva Je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem. Nachází se v ní zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Ten je velmi důležitý pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením. UV Obr.2

4 Obr.3

5 Ozon - vznik Obr.4

6 Ozonová díra Kdyby UV paprsky prošly na zemský povrch bez ztráty energie v ozonové vrstvě, byly by velmi nebezpečné pro pozemské organizmy. A to se děje v případě vzniku ozonové díry. Monitorováním obsahu ozonu z družic bylo v minulosti zjištěno, že v oblasti zemských pólů dochází ke značnému poklesu obsahu ozonu.

7 Obr.5

8 Ozonová díra Proto byl také zaznamenán nárůst případů rakoviny kůže a zrakových onemocnění v oblasti Nového Zélandu a Patagonie. Světové společenství se rozhodlo pro radikální omezení používání freonů. Ty se používaly jako tlaková náplň sprejů a chladič v chladničkách a klimatizacích a silně poškozovaly ozonovou vrstvu.

9 Působení freonů na ozon
Obr.6

10 Obr.7

11 Skleníkový efekt (přirozený)
Naše planeta je chráněna tenkou vrstvou různých plynů. Některé z nich, oxid uhličitý (CO2) a vodní pára jsou plyny skleníkové. Ve správném množství mají za úkol přirozeně „zachytávat“ část odraženého slunečního (tepelného) záření. Tím se Země ohřívá a udržuje se stálá teplota vhodná pro život organismů.

12 Obr.8

13 Obr.9

14 Skleníkový efekt (hrozba)
O zvýšeném skleníkovém účinku mluvíme v případě navýšení skleníkových plynů v atmosféře, které vytvářejí silnější vrstvu a propouštějí menší množství tepelného záření od Země do kosmického prostoru. Tím se naše planeta více ohřívá. Příčinou je činnost člověka - např.: odlesňování, spalování fosilních paliv, zvyšování emisí CO2 Obr.10

15 Zastoupení skleníkových plynů v atmosféře
Obr.11

16 Globální oteplování Zvyšování skleníkových plynů v atmosféře vyvolává velké změny na zemském povrchu. Nejedná se pouze o tání ledovců, ale dochází k tzv. extrémním klimatickým jevům. Př.: tornáda, záplavy, sucho, zdánlivé ochlazení, vzestup hladiny moří, změna ročních období … Tento proces lze zastavit rychlým snížením emisí skleníkových plynů.

17 Obr.12

18 Růst teploty Obr.13

19 Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20. 1. 2013]
Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.


Stáhnout ppt "OZONOVÁ VRSTVA, SKLENÍKOVÝ EFEKT"

Podobné prezentace


Reklamy Google