Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Problémy Ozónové vrstvy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Problémy Ozónové vrstvy."— Transkript prezentace:

1 Problémy Ozónové vrstvy

2 Ozón a ozónosféra Jaká je chemická značka ozónu a kde se především nachází? Ozón je poměrně nestabilní plyn přirozeně se vyskytující v atmosféře Země. Nejvíce zastoupen ve stratosféře ve výškách kolem 15 – 30 km Tvořen třemi atomy kyslíku – O3

3 Vznik a zánik ozónu Běžná molekula kyslíku se štěpí působením krátkodobého elektrického výboje (blesku) nebo působením UV záření. Atomy se okamžitě spojí s běžným kyslíkem. Ozón je však nestabilní a snadno se přeměňuje zpátky na kyslík. Tento proces urychlují atomy fluoru a chloru

4 Sluneční záření Kromě viditelného světla vysílá Slunce k zemi i jiná spektra záření. Která to jsou? Ultrafialové (vlnové délky pod 390 nm) Infračervené (vlnová délka nad 760 nm)

5 UV záření a jeho vliv UV (ultrafialové záření) je pro člověka (a jiné živé organismy) velmi nebezpečné. Velká část UV záření se pohltí během průchodu ozónosférou. Jen malé procento proniká až k zemskému povrchu – především UV A záření. Nebezpečnější UVB nebo UVC dopadají v mnohem menší míře. Při zeslabení ozónové vrstvy dopadá na Zemi více UV záření Jaké je riziko? při pobytu na Slunci dochází snadněji ke spálení kůře, kůže rychleji stárne, z dlouhodobějšího hlediska se zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Ohrožena je také sítnice očí.

6 Ozónová díra Co je to ozónová díra?
Ozónová díra je část atmosféry s výrazně zeslabenou ozónosférou Co způsobuje zeslabení ozónosféry? Předpokládá se, že hlavník viníkem jsou tzv. freony V jaké oblasti lidské činnosti se využívají (využívaly) freony? Především chladící zařízení a hnací plyny do sprejů.

7

8 Ozónová díra K největšímu zeslabení ozónové vrstvy dochází v oblasti nad polárními oblastmi, v mírném pásu menší rozsah, v oblasti rovníku nejméně. Rozsah se dlouhodobě zvětšuje. Ubývání ozónu bylo prokázáno měřeními od 80. let 20.století. Jak se nazývají jednotky, v nichž se měří síla ozónové vrstvy? Dobsonova jednotka

9 Freony Freony: chlor-fluorované uhlovodíky.
Rozlišujeme „tvrdé“ a „měkké“. Tvrdé jsou mnohem nebezpečnější pro ozónovou vrstvu. Vídeňská smlouva: 1985, první dohoda o postupném ukončení používání freonů ve vyspělých zemích Montrealský protokol – navazoval na Vídeňskou smlouvu 1996 – (EU 1994) ukončení používání (neplatí pro rozvojové země)

10 Přízemní (troposférický) ozón
Ozón se vytváří také fotochemickými reakcemi při zemském povrchu. Atom kyslíku se uvolňuje z látek jako jsou oxidy dusíku, oxid uhličitý, metan nebo další látky, které souvisí se znečišťováním atmosféry v průmyslových oblastech. Na rozdíl od stratosférického ozónu je jeho přítomnost v troposféře nežádoucí.

11 Přízemní (troposférický) ozón
Působí škodlivě na organismy i materiály. Pro živé organismy toxický – poškozuje rostliny, snižuje produkci zemědělských plodin, na člověka působí dráždivě, způsobuje dýchací obtíže Nejhorší situace (fotochemický smog) nastávají v horkých slunečních dnech se slabým větrem v místech s intenzivní dopravou a průmyslem.


Stáhnout ppt "Problémy Ozónové vrstvy."

Podobné prezentace


Reklamy Google