Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného."— Transkript prezentace:

1 David Juran

2  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného záření(o větších vlnových délkách) zpět do vesmíru.

3  Svítí-li slunce, bývá ve skleníku horko i za chladného počasí.  Některé plyny v zemské atmosféře se chovají podobně jako sklo ve skleníku.  Sluneční záření jimi prochází a zahřívá Zemi.  Také Země vyzařuje do prostoru teplo.  Tyto plyny odrážejí část tepelného záření zpět k zemskému povrchu, čímž se Země dále zahřívá.

4  Celkovým výsledkem je, že Země nestačí vyzářit nadměrné teplo a teplota jejího povrchu stále roste,to známe pod pojmem globální oteplování.  Nepodnikneme-li účinné kroky, může skleníkový efekt za čas spálit planetu!

5  Hlavním plynem, který zapříčiňuje skleníkový efekt, je oxid uhličitý (CO 2 )  Živočichové ho vydechují, zatímco rostliny jej pohlcují. Tak je v ovzduší zachována rovnováha a celkové množství oxidu uhličitého se nemění.

6 Náš moderní styl života však tuto rovnováhu narušuje. Spalováním pohonných hmot v dopravě a elektrárnách se uvolňuje veliké množství zplodin, obsahující CO 2. V některých zemích lidé vypalují obrovské plochy tropického deštného lesa, aby získali pastviny nebo stavební pozemky.

7 Čím vzniká více oxidu uhličitého....a méně rostlin k jeho vstřebávání.

8  Ovzduší obsahuje více škodlivých plynů- metan (ze živočišného odpadu...), oxidy dusíku (ve výfukových zplodinách...) a freony (dříve náplň ledniček, spreje...).

9

10

11

12 !!! Chraňme svoji planetu, když ne pro nás, aspoň pro naše děti !!!


Stáhnout ppt "David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného."

Podobné prezentace


Reklamy Google