Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uhlí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uhlí."— Transkript prezentace:

1 uhlí

2 Základní údaje Uhlí je druh usazené horniny, která vznikla v průběhu desítek až stovek mil. Let složitými procesy z odumřelých rostlin. Složení

3 Základní údaje Získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů a používá se jako palivo. Základem uhlí je rostlinný materiál, který tvoří minimálně 70% složení. Čím je uhlí kvalitnější, tím více obsahuje uhlíku a méně ostatních prvků - dusík, kyslík, vodík, případně síru.

4 Využití uhlí Uhlí má nezastupitelné místo v metalurgických procesech, zejména ve výrobě surového železa a oceli. Využívá se ve své původní formě, nebo jako tuhé a plynné deriváty, např. koks a plyn. Koksování uhlí je soubor procesů probíhajících při řízeném ohřevu uhlí za nepřístupu vzduchu. V tepelných elektrárnách se jeho spalováním vyrábí elektrická energie.

5 Ničení přírody těžbou a spalováním uhlí
Těžba uhlí ničí krajinu tím ,že se v místě těžby uhlí udělá prohlubeň. Kvůli těžbě uhlí se ničí vesnice i města. Spalování uhlí znečišťuje ovzduší tím ,že vzniká prach, popílek, oxid uhličitý, oxid uhelnatý, síra a další. Dva největší problémy při využívání uhlí jako paliva: uvolňuje plyn, který může způsobovat skleníkový efekt a spalování uhlí ztenčuje ozonovou vrstvu

6 Více popela zůstane po spálení černého nebo hnědého uhlí?
Více popela zůstává při spálení hnědého uhlí protože je mladší a také více na povrchu země. Tím pádem obsahuje méně uhlíku a více hlušiny (jílu...) který po spálení zůstane.


Stáhnout ppt "Uhlí."

Podobné prezentace


Reklamy Google