CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.06 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.6 Ostatní druhy mas Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí hlavním zásadám při práci s masem ve všeobecném rozsahu. ------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU.
Králičí maso Charakteristika Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu. Plemena se dělí na masná, jatečno-kožešinová, kožešinová a vlnonosná. Maso je kvalitní, vhodné pro zdravou výživu.
Odhadneš názvy částí králíka?
1. kýta 2. hřbet 3. plece 4. hrudí 5. krk
Předběžná příprava králíka Králíka zabijeme tak, že ho chytneme za zadní běhy (nohy), vyzvedneme a ranou tupým předmětem udeříme do týla (za krk). Stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme a rozporcujeme, pokud chceme opékat, nebo používat na minutkové úpravy, můžeme marinovat, protýkat slaninou nebo plnit.
Nutrie Pochází z Jižní Ameriky a u nás se začala chovat pro kožešinu, má chutné, lehce stravitelné maso (dietní), nejchutnější je pečená, stehna se používají na řízky a minutky.
Kozí maso Maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné, má však nepříjemný zápach. Je světlejší než skopové.
Koňské maso U nás se porážkou zabývá hlavně firma Hrobský (jatka). Maso je nasládlé, výrazně červené barvy a má dlouhá a tvrdá vlákna. V naší zemi se pro maso koně nechovají, na jatka se dostávají pouze zvířata nevhodná pro chov, stará a úrazová, jako je například po dostihových závodech zlomená noha.
Použité zdroje: Učebnice: Technologie v kostce, autor : Libuše Vodochodská a PaedDr. Karel Štěpánek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Učebnice: Potraviny a nápoje v kostce, autor : Ing. Libor Mašek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Internet: http://www.ssss.cz/ Ústavní knihovna SOU Obořiště 1