Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.15 Moučná jídla Nákypy Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě nákypů. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy. ------------------------------------------------ Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. -----------------------------------------------

2 Příprava nákypů Je to lehce stravitelný pokrm. Připravujeme je z mléka, vajec, másla, cukru, ovoce a předem tepelně upravených surovin, např. rýže, krupice, těstoviny. Tepelná úprava pečením, zapékáním, nebo vaření ve vodní lázni. Formy na pečení se vymazávají máslem a vysypávají strouhankou, plníme do ¾, proto, že teplem nákyp nabývá. Podávají se teplé, přelité ovocnými šťávami, doplněné kompoty a ovocem.

3

4 Krupicový nákyp s jablky V mléce a másle uvaříme krupici. Do vychlazené zamícháme žloutky vyšlehané s cukrem, citrónovou kůru a sníh z bílků. Dáme do vymaštěného pekáče, přikryjeme vrstvou nakrájených jablek, hrozinkami a skořicí a znovu krupicovou hmotou. Upečeme pokropené máslem. Posypeme při výdeji moučkovým cukrem.

5 Makový nákyp s krémem Je to jemný druh nákypu, který připravíme z mletého máku a třeného máslového těsta. Hmotu rozetřeme na vymaštěný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Porce nákypu podáváme přelité jemným žloutkovým krémem.

6 Rýžový nákyp se švestkami (jablky) Přebranou a vypranou rýži uvaříme v osoleném mléce. Do vychladlé vmícháme vyšlehané žloutky s vanilkovým cukrem a citrónovou kůru. Dále přidáme sníh z bílků a cukru. Rozetřeme na připravený a vymaštěný pekáč, pokryjeme vypeckovanými švestkami, skořicí a cukrem ( při použití jablek přidáme rozinky). Dáme další vrstvu rýže, pokapeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Krájíme na obdélníky a při výdeji sypeme moučkovým cukrem.

7 ? Jaké koření použijeme do krupicového nákypu s jablky?

8 Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání http://coco-choc.blog.cz/1103/ryzovy-nakyp


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google