Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.10 Moučná jídla Moučníky z litého těsta Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2. Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučných jídel z litého těsta. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy. ------------------------------------------------ Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. -----------------------------------------------

2

3 Lité těsto používáme na přípravu omelet, palačinek, lívanců a trhanců. Slané těsto používáme na přípravu některých vložek do polévek.

4

5 Palačinky a omelety Základní těsto se skládá z vajec, soli, mléka a polohrubé mouky. Plníme různými džemy, ovocem, tvarohem, zmrzlinou, na slaný způsob - mletým masem, bramborem atd. Můžeme kypřit našlehaným bílkem, sodovkou, kypřicím práškem atd.

6

7 Palačinky se zavařeninou Palačinky ještě teplé potřeme džemem, stočíme, nebo přeložíme do šátečku a posypeme moučkovým cukrem (přes síto).

8

9 Lívance Základní těsto: hladká mouka, mléko, vejce, droždí, cukr krupice, citrónová kůra. Pečeme ve vymaštěných lívanečnících za pomoci naběračky a lžíce. Část obalujeme ve směsi moučkového cukru a skořice, druhá část je potřena marmeládou a posypaná tvarohem ( u Bavorských přidána šlehačka)

10 Trhanec Jednoduše roztrháme vidličkou palačinku a lehce opečeme Jemnější trhanec vyrobíme tak, že těsto nakypříme bílkovým sněhem a pečeme ho na pekáči s rozehřátým tukem v troubě. Při expedici sypeme moučkovým cukrem a přeléváme malinovým sirupem.

11 ? Jaký je zásadní rozdíl v přípravě lívanců a palačinek?

12 Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google