Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.19 Činitelé ovlivňující zdraví Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí, které faktory mají vliv na naše zdraví. ------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. -------------------------------------------

2 Zdraví je stav fyzické, duševní a sociální pohody Nepříznivé vlivy v prostředí mohou vyvolat nemoc a to je stav, kdy je porušena rovnováha mezi organismem a prostředím a to se projevuje poruchami organismu ( každý organismus má jiné obranné schopnosti)

3 Na organismus nepříznivě působí: 1. vlivy fyzikální –záření (radioaktivní, UV, světelné, infračervené), hluk, vibrace, atmosférický tlak, geomagnetické pole, vlhkost apod. 2. vlivy chemické – dráždivé látky, žíraviny, jedy, které působí na chemickou strukturu buněk, orgánů, tkání nebo ovlivňují metabolismus člověka ( do ŽP se dostávají z průmyslové výroby, ošetřováním plodin, konzervace potravin, spalování fosilních paliv a odpadů) 3. vlivy biologické – viry,k bakterie, paraziti ( při velké koncentraci obyvatelstva se infekce rychle šíří) Nebezpečné onemocnění přenáší – hmyz a hlodavci 4. společenské a kulturní vlivy – sociální zabezpečení, pracovní kolektiv, kulturní tradice, rodina, životospráva (kouření, alkohol, drogy) 5. dědičné vlivy - sklony k nemocem, vrozené vady, alergie

4 Zdraví a stravování Česká kuchyně – je zdravá?

5 Činitelé ovlivňující zdraví z hlediska stravování Stravitelnost potraviny je závislá na správné tepelné úpravě, uskladnění a stáří (kvalita), typu člověka a v neposlední řadě na kvalitním zpracování od pěstitele, nebo chovatele.

6 Správná skladba potravin Stavební látky (látky, které staví buňky)-bílkoviny, minerální látky,důležitá voda pro transport živin. Energetické živiny dávají tělu energii ze 4/5 potřebnou k udržení tělesné teploty (tepelná energie) a 1/5 energie k udržení tělesných procesů a pracovních výkonů.Přebytek se mění v tuk a usazuje se v buňkách. Ochranné živiny jsou nutné k zajištění průběhu jednotlivých funkcí těla, orgánů, látkové přeměně a odolnosti vůči nemocem a prostředí. Jsou to vitamíny, minerální látky a fermenty(enzymy) Balastní látky – i když je tělo neumí samo zužitkovat, přesto jsou významné při podpoře trávení a dodávají tělu pocit nasycení – celulózy a pektiny. Povzbuzující látky – barviva (vjemové elementy), aromatické a chuťové látky. Potravinové přísady – barviva přírodní a umělá, aromata, ochucovadla (tzv. Éčka)…………….

7 Použité zdroje: http://www.hanamarencokova.estranky.cz/clanky/ekologie/zdravi-a-nemoc--ciniteleovlivnujici-zdravi.html


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:"

Podobné prezentace


Reklamy Google