Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Evropský sociální fond
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Techniky projektového řízení
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Michala Pechová Jak vyplnit webovou žádost OP VK BENEFIT7 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Publicita v projektech. Povinná součást všech projektů spolufinancovaných z fondů EU –je předmětem kontrol Nařízení Komise č. 1828/2006 –kdo dává peníze.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 6/ Petr Chroust Hana Švarcová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 3/ Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
- ČESKY SEVER Seminář pro žadatele Příjem žádostí v MAS a další administrativní postupy Program rozvoje venkova ČR 2014 – 2020 Výzva č. 1.
Interní postupy MAS Brdy
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Setkání manažerů PK Elektronické podávání/příjem žádostí do Programu prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR.
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Transkript prezentace:

Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

2 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu Informace o dotacích mají cenu zlata a přitom jsou (většinou) zdarma Pohled implementační agentury a žadatele je odlišný Nenechat se odradit přemírou informací a vytrvat v hledání Hledat informace tam, kde jsou na jednom místě, teprve potom si podrobně nastudovat konkrétní program či výzvu Často existuje více vhodných dotací!!! – je třeba porovnat je a vybrat tu nejvhodnější Nebát se zeptat – implementační agentury jsou tu pro žadatele, ne žadatelé pro ně Důkladně si prostudovat všechny informace – u některých dotačních programů mohou být některá kritéria přijatelnosti žadatele nebo projektu až v polovině textu Nenechat se odradit prvním, druhým i třetím neúspěchem!!! Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

3 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu Pečlivě si prostudovat všechny požadavky a neopomenout žádnou z povinných i nepovinných příloh Při výběru případného poradce či konzultanta je třeba počítat si obezřetně, nechat si udělat nabídku od několika firem a ověřit si jejich schopnosti, znalosti a reference Pro přípravu podkladů je třeba počítat s dostatečnou rezervou a pověřit zodpovědné zaměstnance s proaktivním přístupem Žádost o podporu a její přílohy jsou poměrně „živoucí“ a mohou se změnit i ze dne na den – vždy je třeba zohlednit požadavky implementační agentury na to, který formulář je platný!!! Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

4 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu …..Financování projektu, aneb když vlastní zdroje nestačí Ne vše, co má žadatel pro získání úvěru či půjčky připravené, banku zajímá – čas úvěrových specialistů je drahý a nemají čas číst stostránkové podnikatelské záměry Většina bank používá na vyhodnocování finančního zdraví žadatele o úvěr specializovaný software – je třeba se připravit na jejich požadavky ohledně rozsahu potřebných dat a informací Banka, ve které má žadatel vedený účet, nemusí vždy poskytovat i nejvýhodnější úvěry, vždy se vyplatí obvolat či obejít více bank nebo se poradit s nezávislým finančním poradcem Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

5 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……problematika výběrových řízení Zvážit, zda je efektivnější výběrové řízení zorganizovat vlastními silami nebo využít poradenských služeb Přesně dodržet všechny stanovené podmínky, včetně minimálního počtu oslovených dodavatelů, min. lhůt pro podání nabídek apod. Vytvořit výzvu k podání nabídek a zadávací dokumentaci – nastavit přiměřené požadavky na kvalifikaci dodavatelů (ne příliš přísné nebo diskriminační podmínky účasti) Zvolit vhodná a v maximální míře objektivně porovnatelná kritéria pro výběr nejvhodnější nabídky (jedním musí být nabídková cena, nemusí být však kritériem jediným) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

6 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……problematika výběrových řízení Ve stanovený den otevřít doručené nabídky, zkontrolovat, zda obsahují požadované náležitosti, a vyhodnotit pořadí nabídek dle stanovených kritérií O průběhu výběrového řízení sepsat zprávu a odeslat ji ke kontrole příslušné implementační agentuře S vybraným dodavatelem uzavřít smlouvu v souladu s jeho nabídkou Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

7 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……finální dopracování žádosti Nepodceňovat význam nepovinných příloh, mnohdy mohou být jakýmsi pomyslným „jazýčkem“ na vahách při rozhodování o podpoře projektu. Stejně tak nepodceňovat ani formální úpravu – projekt vytištěný na kvalitní tiskárně bez gramatických chyb udělá na hodnotitele lepší dojem než odbytý černobílý tisk nebo nekvalitní kopie Důkladně si prostudovat, jak má zabalená žádost vypadat a jaké má mít obálka (nebo spíše balík) náležitosti, a ty pečlivě dodržovat – byla by škoda, kdyby Vaše snaha přišla vniveč kvůli opomenuté drobnosti, jako např. požadavek na zabezpečení proti neoprávněnému otevření nebo správné vyplnění krycího listu. I to mohou být důvody pro formální vyloučení žádosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

8 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……finální dopracování žádosti Ověřit si důsledně, kam přesně se má žádost podat a v jakém termínu – tyto informace by měly být uvedeny v Příručce pro žadatele, textu výzvy a také na stránkách dané implementační agentury. Ta nezohlední ani to, že jste žádost poslali omylem na centrálu místo regionální pobočky, a už vůbec ne to, že jste si spletli datum odeslání s datem doručení Co se týče termínu podání žádosti, v naprosté většině případů je stanoveno jako datum (a často i hodina) doručení, nikoli odeslání – počítat s tím ve svém harmonogramu a diáři Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

9 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……při realizaci projektu V případě jakýchkoliv změn v projektu kontaktovat projektového manažera z implementační agentury a následně zpracovat změnu na příslušný formulář Publicitu projektu provádět přesně podle pravidel programu – zejména s ohledem na povinné náležitosti (pamětní desky, plakáty, umístění loga – požadavky na publicitu se přitom mohou program od programu lišit) Veškeré dokumenty související s projektem archivovat na jednom místě po dobu nejméně 10 let Předkládat monitorovací zprávy včas a v požadovaném formátu včetně příloh Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

10 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……při realizaci projektu Kontrolovat průběžně plnění monitorovacích indikátorů daných smlouvou o přidělení dotace (např. počet nových pracovních míst, počet vyškolených osob, zvýšení obratu atd.) – v případě neplnění ihned kontaktovat projektového manažera implementační agentury Sledovat uznatelnost výdajů – v některých programech platí uznatelnost N již od data podání, resp. registrace žádosti, v jiných je to možné až od podpisu smlouvy. Na náklady (přípravné studie, výzkumy) nelze dotaci nárokovat. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

11 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu ……při realizaci projektu Důkladně kontrolovat hodnoty jednotlivých kapitol v rozpočtu tak, aby při přesunu prostředků mezi jednotlivými kapitolami nedošlo k překročení povoleného % limitu (pokud by toto překročení nebylo povoleno ŘO, byly by tyto N považovány za neuznatelné) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

12 Dosavadní zkušenosti a faktory úspěchu Na co si dát při psaní projektu pozor: Maximální přesnost a identifikace projektu – exaktnost Uvádět přesné počty kvantifikovatelných cílů či nástrojů – kvantifikace Udržitelnost projektu Kvantifikace cílů Vyhnout se nejednoznačným formulacím v projektu Interdisciplinarita Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102