Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Sacharidy (Cukry) jsou většinou rostlinného původu skládají se z monosacharidů C6H12O6 – tj. základní stavební jednotka
Sumární vzorec – C6H12O6 Racionální vzorce:
Sacharidy se dělí na : a) monosacharidy – 1 jednotka monosacharidu b) disacharidy – 2 jednotky monosacharidu c) polysacharidy – mnoho jednotek monosacharidu
a)Monosacharidy – 1 jednotka monosacharidu 1) Glukóza (hroznový cukr, dextróza) v hroznovém víně, v medu (33%) vzniká fotosyntézou v rostlinách člověk ji získává potravou v tkáních rostlin a živočichů jako zdroj energie, potřebná pro mozek a nervy
- v mléce savců - není sladká 2) Fruktóza (ovocný cukr) ve zralých plodech ovoce, v medu (38%) vzniká fotosyntézou v rostlinách má o 30% větší sladivost než řepný cukr při trávení se mění na tuk – zdroj energie Použití: ve zdravotnictví a sportu (Pozn.: 1g medu = 10 000 květů). 3) Galaktóza - v mléce savců - není sladká
b) Disacharidy – 2 jednotky monosacharidu Sumární vzorec C12H22O11 Disacharidy reagují v kyselém nebo zásaditém prostředí s vodou = hydrolýza. Rozkládají se na monosacharidy.
1) sacharóza ( řepný cukr, třtinový cukr) skládá se z molekuly glukózy a fruktózy v cukrové řepě nebo v cukrové třtině Při výrobě cukru vzniká nejdříve surový cukr – je hnědý. ten se pak čistí afinací vodní parou. Zahřátím cukru se cukr roztéká = taje - vzniká hnědý karamel. Ten může sloužit i jako potravinářské barvivo (E150).
tvořena glukózou a galaktózou v mateřském mléce Maltóza (sladový cukr) bílá krystalická látka méně sladká než sacharóza vzniká při klíčení ječmene je tvořena dvěma molekulami glukózy Laktóza (mléčný cukr) tvořena glukózou a galaktózou v mateřském mléce
Polysacharidy – tvořeny velkým počtem monosacharidů Škrob je tvořen dvěma polysacharidy: 1) amylóza (70%) – šroubovitá molekula ze 250-300 molekul glukózy, ve vodě rozpustná 2) amylopektin (30%) – rozvětvená molekula z několika tisíc molekul glukózy, ve vodě nerozpustná
Použití: Zahřátím škrobu vzniká koloidní roztok – škrobový maz – škrobení prádla, zahušťování omáček Škrob je zásobní látka, slouží k výživě rostlin. Obsažen v bramborách, banánech... S jódem zčerná = důkaz škrobu.
Glykogen - tvořen až 120 000 molekulami glukózy - je vlastně živočišný škrob - zásobní látka živočichů Celulóza (buničina) tvořena molekulami glukózy má stavební funkci – tvoří stěny buněk rostlin Použití: - výroba papíru, vaty, textilu, celofánu, plnidlo tablet - tvoří vlákninu – zdravá výživa