Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"— Transkript prezentace:

1 Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: důkaz glukózy a škrobu. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Cukry = sacharidy Přesněji: cukry jsou sladké sacharidy.
SACHARIDY jsou přírodní látky složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku. ROZDĚLENÍ: 1) 2) 3)

3 Sacharidy 1) monosacharidy např.: ……………………………… nejjednodušší sacharidy
2) disacharidy např.: …………………………. vznikají ze 2 molekul sacharidů 3) polysacharidy např.: ……………………………… makromolekulární látky vznikají spojením několika set molekul monosacharidů

4 Sacharidy 1) monosacharidy např.: glukóza, fruktóza …
nejjednodušší sacharidy 2) disacharidy např.: sacharóza, maltóza, laktóza … vznikají ze 2 molekul sacharidů ……… 3) polysacharidy např.: škrob, glykogen, pektiny, celulóza … makromolekulární látky vznikají spojením několika set molekul monosacharidů

5 Monosacharidy Glukóza a fruktóza C6H12O6

6 Monosacharidy GLUKÓZA = HROZNOVÝ CUKR

7 Monosacharidy FRUKTÓZA = OVOCNÝ CUKR

8 LABORATORNÍ PRÁCE Důkaz monosacharidů v medu a pomerančové šťávě.
Do 4 zkumavek ve stojanu připrav po 3 ml následující roztoky: 1. roztok monosacharidu ( glukózy) 2. roztok medu 3. ovocnou šťávu ( pomerančovou) 4. roztok disacharidu – sacharózy Do každé zkumavky přidej 3 ml Fehlingova činidla nebo 1 ml roztoku síranu měďnatého a 2 ml 20% roztoku hydroxidu sodného. 3) Směs protřepej, zkumavky si očísluj a vlož do kádinky s horkou vodou.

9 LABORATORNÍ PRÁCE Pokud se vyloučí žlutý, oranžový, popř. červený oxid měďný, Dokázali jsme přítomnost monosacharidu glukózy či fruktózy.

10 Polysacharidy ŠKROB je makromolekulární látka.
Molekula škrobu vznikne spojením několika set molekul monosacharidů. Není sladký. Vyskytuje se jako zásobní látka v rostlinách. Obdobný polysacharid, zásobu energie, mají i živočichové. Jmenuje se glykogen.

11 LABORATORNÍ PRÁCE Důkaz škrobu v bramborové hlíze.
Na Petriho misku dej špetku škrobu (např. solamylu) a pár kapek vody. Rozkroj bramborovou hlízu. Roztok jodu v lihu kápni: a) na škrob v misce b) na bramboru 4) Tmavé zbarvení (modré až černé) je důkazem škrobu.

12 Použité zdroje Učebnice Chemie 9 FRAUS


Stáhnout ppt "Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"

Podobné prezentace


Reklamy Google