Demokracie a její hodnoty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Česká republika Demokratický stát.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecná deklarace lidských práv
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Lidská práva v dokumentech
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní práva a svobody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Občanská práva a povinnosti
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Demokracie.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Demokracie a její hodnoty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Co to vlastně demokracie je? Demokracie = z řeckých slov Démos = lid + kratos = vláda = VLÁDA LIDU Všichni členové společnosti se podílejí na řízení veřejných záležitostí.

Hodnoty demokracie 1. Uplatňování základních lidských práv a svobod - lidská práva a svobody v soukromém životě jednotlivce (právo na život, na osobní svobodu, právo na majetek a jiné...) - lidská a občanská práva ve veřejném životě (právo na spravedlivý soudní proces, právo volební, svoboda projevu atd.) - hospodářská, sociální a kulturní práva národnostních menšin (právo na sociální zabezpečení, svoboda volby povolání, svoboda podnikání a jiné…)

2. zásada suverenity Suverénem veškeré moci je ve státě lid, občané, kteří ustanovují a kontrolují vládní moc. Základní formy demokracie: - demokracie přímá (je možné uskutečnit jen do určitého počtu obyvatel) - demokracie nepřímá, zastupitelská (občané volí své zástupce, kteří je zastupují – poslanci, senátoři, starostové…)

3. Zásada dělby moci - Má 3 samostatné složky a) Moc zákonodárnou b) Moc výkonnou c) Moc soudní 4. Vůle lidu – (volby) - svobodné - všeobecné - rovné - přímé - tajné

Ústava demokratického státu Určuje postavení občana v demokratické společnosti. Stát chrání zájmy občanů a svým právním systémem zaručuje spravedlnost podle následujících zásad. 1. Všichni občané státu jsou si před zákonem rovni. 2. Nikdo nesmí být trestán či pronásledován, pokud neporušil nějaký zákon (presumpce neviny). 3. Veškerá činnost státních orgánů musí být v souladu s platnými zákony.

Úkoly: Demokracie a její hodnoty Žáci budou pracovat ve skupinách. K vypracování úkolu a + b použijí úryvky z knihy T. G. Masaryka „Světová revoluce“. K vypracování úkolu c použijí žáci „Listinu základních práv a svobod“. Úryvek 1 ..... Demokracie opravdová žádá po každém občanovi živý zájem o věci veřejné a o stát, jak církev po věřících žádá živou víru, tak demokratický stát žádá po občanech živí politický zájem. (s. 364) Úryvek 2 ..... Demokracie je státní formou novodobé organizace společnosti, moderního názoru na svět ; demokracie vzplývá z celého názoru na svět a na život, názoru nového, nového zorným úhlem, novou metodou. Uznání a provádění rovnosti všech občanů, přiznání všem občanům svobody, humanitní zásada bratrství uvnitř a navenek – toť novum politické, nýbrž i mravní. (s. 542) Úryvek 3 ..... Opravdová demokracie, lidovláda, vláda lidu, lidem, pro lid je všeobecným právem iniciativy, v demokracii povolán je občan každý, každý je odpovědný. Ale ovšem i v demokracii je mnoho povolaných, ale málo vyvolených..... (s. 578) Úryvek 4 ..... Mé zásady a program vyrostly organicky z naší historie, do níž jsem se vhrouzil a z níž jsem vytěžil svůj politický a kulturní program. Učitelem mi v tom byl otec národa; Palacký nám dal filosofickou historii našeho národ, on pochopil naší světovou a historickou situaci a určil tím náš národní program. (s. 578)

a) Každá skupina vypíše tři myšlenky z Masarykových textů a seřadí je za sebou podle důležitosti kterou jim přikládá. b) Kdo byl pro T. G. Masaryka učitelem, na jehož filozofii založil Masaryk své zásady? c) Pokuste se dát dohromady alespoň 10 příkladů porušování základních lidských práv a svobod člověka a občana. S výsledky seznámí skupiny ostatní žáky. Vzniká tak zde prostor pro otevřenou debatu.

Použitá literatura DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN 80-723-5233-4. VALENTA, Milan a Oldřich MULLER. Občanská nauka pro střední odboré školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, 176 s. ISBN 80-7235-179-6. MASARYK, Tomáš Garrigue. Světová revoluce: za války a ve válce 1914-1918. Editor Jindřich Srovnal. Praha: Masarykův ústav AV ČR, 2005, 639 s. ISBN 80-864-9527-2. s. 364 MASARYK, Tomáš Garrigue. Světová revoluce: za války a ve válce 1914-1918. Editor Jindřich Srovnal. Praha: Masarykův ústav AV ČR, 2005, 639 s. ISBN 80-864-9527-2. s. 542 MASARYK, Tomáš Garrigue. Světová revoluce: za války a ve válce 1914-1918. Editor Jindřich Srovnal. Praha: Masarykův ústav AV ČR, 2005, 639 s. ISBN 80-864-9527-2. s. 578