Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 10 Demokracie AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - demokracie AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast demokracie - demokracie. DUM je určen pro studijní obory - Obchodní akademie, Ekonomické lyceum a nástavbové studium obor Podnikání, učební obor Kadeřník, kadeřnice. DUM je určen pro výuku demokracie, jejího významu a forem, které existují v současné době. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.10

3  Nejstarší podoba demokracie se vyskytuje ve starověkém Řecku – v řeckých městských státech tzv. polis.  Demokracie je v řeckém prostředí vláda lidu a skládá se ze dvou slov démos = lid a kratos = vláda.

4  Pozdější užití demokracie je známé z období renesance a novověku - události francouzské revoluce na konci 18. století.  Demokracie se kromě vlády lidu snaží i o respektování a dodržování lidských práv a svobod.  Demokracie se v průběhu vývoje lidských dějin stala dominantním politickým systémem, který se respektuje i v současnosti.

5  Demokracie je forma politického vedení společnosti a předpokládá princip podřízení se menšiny většině a rovnost občanů.  K základním symbolům demokracie náleží:  - dělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní,  - existence více politických stran,  - svoboda tisku, projevu a slova,  - právo na soukromé podnikání a vlastnictví,  - stát slouží lidem,  - suverenita lidu, který se podílí na moci.

6  Základními formami demokracie jsou:  a) přímá demokracie  b) nepřímá demokracie.  Přímá demokracie je založena na přímé účasti všech občanů na řízení státu (včetně rozhodování).  Nepřímá demokracie se označuje také jako zastupitelská demokracie. Tzn., že občané se podílí na řízení zprostředkovaně pomocí zvolených zástupců (např. poslanci, senátoři).

7  V současném světě jsou téměř všechny demokracie nepřímé.  I v nepřímé demokracii platí princip:  rovnosti  svobod  většinového principu  kontroly  dočasné zastupování.

8  Demokracie je zakotvena v ústavách jednotlivých států.  Demokracie byla ve vývoji našeho státu několikrát ohrožena a trvalo dlouhou dobu, než se ji podařilo obnovit.  Opakem demokracie je totalita, diktatura.  Ke znakům diktatury patří:  Vláda jedince  Policejní stát  Jedna oficiální ideologie a režim jedné politické strany.

9  Jako forma vlády je demokracie založena na tom, že na řízení státu se podílejí všichni občané.  V demokraciích je základem ústavní řád a funkčnost základních lidských práv a svobod.  Na rozdíl od demokracie, diktatury práva a svobody potlačují a především je nerespektují.  K prosazení zájmů se v diktaturách používá teror a násilí na jednotlivcích.

10  Česká republika je příkladem zastupitelské demokracie.  Pokusy o zavedení demokratického systému se objevují už při založení „první republiky“ v roce 1918 (T. G. Masaryk).  Hlavním principem demokracie je možnost konání pravidelných svobodných voleb na daném území státu.  Po druhé světové válce je na našem území dlouhá doba, kdy demokracie nenašla své místo jako princip řízení a vedení státu.  To bylo možné až po roce 1989 – sametová revoluce (V. Havel).

11 Seznam použité literatury  Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s. 9, 19-20.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google