Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr.Renata Viktorinová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr.Renata Viktorinová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_ INOVACE_ 07_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou DEMOKRATICKÝ STÁT Autor: Mgr.Renata Viktorinová

2 DEMOKRATICKÝ STÁT OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 3.10.2011
PŘEDMĚT: Vlastivěda ROČNÍK: 4. KLÍČOVÁ SLOVA: státní zřízení, svobodné volby, Parlament, Poslanecká sněmovna, Senát, prezident, premiér, vláda, ministr MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Český jazyk – diskuze nad daným tématem ANOTACE: DUM opakuje poznatky žáků o státním zřízení ČR. Seznamuje žáky s principem svobodných voleb; pravomocemi Parlamentu, vlády, prezidenta. Navrhuje praktické procvičení daného tématu.

3 Opakujeme – státní zřízení:
Kdo má státní moc v demokratickém státě? Kdy vznikla naše republika? Co rozumíš pod pojmem „lid republiky“? Jak vykonává lid naší republiky svou moc? Vysvětli pojem „demokracie“. Znáš jiné státní zřízení než republiku?

4 Volby v České republice:
Občané našeho státu volí ve svobodných volbách své zástupce do Parlamentu. Právo volit může občan starší 18 let. Parlament se skládá z Poslanecké sněmovny (tu tvoří poslanci) a ze Senátu (ten tvoří senátoři). Parlament schvaluje a vydává zákony. Parlament volí nejvyššího představitele státu – prezidenta republiky.

5 Doplň správně: Jak probíhají volby?
občan prezident Parlament Poslanec (Poslanecká sněmovna) Senátor (Senát)

6 Prezident republiky: zastupuje naši republiku na různých jednáních se zastupiteli cizích států podepisuje mezinárodní smlouvy schvaluje zákony naší republiky na základě výsledku poslaneckých voleb jmenuje předsedu vlády Znáš jméno předchozího prezidenta ČR? Jak se jmenuje současný prezident naší republiky? Znáš jméno prezidenta jiné republiky?

7 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY:
Předseda vlády (premiér) sestavuje vládu a stojí v jejím čele. Vláda řídí chod státu. Skládá se z ministrů. Každý ministr se stará o určitou oblast - spravuje své ministerstvo. Vyjmenuj ministerstva, která znáš. Jak se jmenuje premiér naší republiky? Znáš jméno některého ministra? O co se stará?

8 Zahrajte si na vládu a Parlament ČR.
Učitel jako volič zvolí žáky jako poslance a senátory. Poslanci a senátoři zvolí ze třídy prezidenta. Prezident určí z poslanců premiéra. Premiér sestaví svoji vládu z poslanců. Přidělí jim jednotlivá ministerstva. Každý ministr navrhne, co by se mohlo zlepšit v jeho oblasti. Návrh zákona se odsouhlasí ve vládě i v Parlamentu. Prezident podepíše navržený zákon.

9 trestá nedodržování zákonů ministerstva řídí chod celé země
STÁTNÍ MOC - doplň: ZÁKONODÁRNÁ VÝKONNÁ SOUDNÍ podepisuje zákony Prezident Soudy trestá nedodržování zákonů vytváří a schvaluje zákony Vláda Parlament Poslanecká sněmovna Senát ministerstva řídí chod celé země

10 STÁTNÍ MOC – správné řešení:
ZÁKONODÁRNÁ SOUDNÍ VÝKONNÁ Parlament Soudy Vláda Prezident Poslanecká sněmovna Senát trestá nedodržování zákonů vytváří a schvaluje zákony ministerstva řídí chod celé země podepisuje zákony

11 v čele stojí předseda – premiér
SOUDY ČR trestají nedodržování zákonů POLICIE ČR dohlíží na dodržování zákonů VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY zajišťuje chod státu v čele stojí předseda – premiér členové jsou voleni z poslanců, kteří jsou jmenováni ministry ministři se starají o svá ministerstva PARLAMENT ČR členové jsou voleni občany ve volbách skládá se z Poslanecké sněmovny a Senátu vydává a schvaluje zákony volí prezidenta ČR

12 Státní zřízení – odpovědi k opakování
Česká republika vznikla 1.ledna 1993. Česká republika je demokratickým státem. Veškerou moc má lid – tj. všichni občané ČR. Lid nevykonává svou moc přímo, ale tím, že volí své zástupce, kteří za ně rozhodují o nejdůležitějších věcech státu. Toto zřízení označujeme jako republiku. Demokracie zaručuje všem občanům základní práva, svobody a rovnost před zákonem.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr.Renata Viktorinová"

Podobné prezentace


Reklamy Google