Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním."— Transkript prezentace:

1 ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.

2 Míra demokracie a dodržování lidských práv
1= nejvyšší míra demokracie. Rozdělení do skupin dle řady ukazatelů (svobodné volby, nezávislost soudů, míra korupce apod.) – dle organizace Freedom House.

3 Demokratický systém Státní systém je postaven na dělbě moci zákonodárné (parlament), výkonné (ministři, premiér, prezident) a soudní. Státní moc je odvozena od občanů (demokracie=vláda lidu) – prostřednictvím voleb. Ve státě jsou zajištěna lidská práva a občanská svoboda. Dnes ve většině států světa.

4 Totalitní režimy Jsou založeny na ovládání obyvatel státu vládnoucí skupinou nebo osobou (fašistické, komunistické, nacistické režimy), která řídí a kontroluje život lidí ve státě. Občanská práva a svoboda je porušována nebo neexistují, vládne atmosféra strachu a nedůvěry. V současnosti existují totalitní systémy v komunistických zemích – Čína, KLDR, Kuba aj. ve vojenských diktaturách – Súdán, Nigérie a ve státech s režimem silné osobní nebo vládní moci – Irán, Libye aj.

5 Srovnání voleb v demokratických a totalitních režimech
DEMOKRATICKÝ STÁT Existuje více politických stran, které navrhují své zástupce do zastupitelských sborů Strany soutěží o přízeň voličů, o jejich hlasy Výsledky voleb jsou rozhodující pro složení státních orgánů Parlament se člení na stoupence vlády a opozici (je „různobarevný“), přijímání zákonů je často výsledkem kompromisu, nutností hledat přijatelná řešení TOTALITNÍ STÁT Existuje jednotná kandidátka schválená vládnoucí stranou Žádná politická soutěž neexistuje Výsledky voleb nemají žádný praktický význam, o obsazení mocenských orgánů rozhoduje vládnoucí strana Parlament je „jednobarevný“, jeho pravomoci jsou formální

6 Samostatná práce Jaké rysy jsou typické pro totalitní a demokratické systémy? Jakým způsobem se podílejí občané demokratického státu na jeho řízení? V demokracii se mluví o pravicové a levicové politice. Co znamenají tyto pojmy? Přiřaď jména diktátorů k zemím ve kterých vládnou nebo vládli: jména: Pinochet, Stalin, Hitler, Mussollini, Franco, Saddám Husajn, Fidel Castro, Kim Ir-Sen, Mao Ce-tung, Muammar Kaddáfí státy: Kuba, Itálie, Chile, Španělsko, KLDR, Čína, Irák, Rusko (SSSR), Německo, Libye


Stáhnout ppt "ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním."

Podobné prezentace


Reklamy Google