Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Píseň písní Šalomoun byl vyhlášený svou moudrostí a také milostným životem, v Jeruzalémě si postavil veliký harém. Snad proto se zdál jako vhodný patron.
To je ten den 1. To je ten den, to je ten den, /:který Pán nám dal:/, radujme se, veselme se, /:pějme píseň chval:/. To je ten den, který Pán nám dal,
O Ježíši Kristu a Božím království
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
STARÝ ZÁKON Vyškov, "Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,..." 2.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Ve společenství s Matkou Boží
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Jeruzalémský chrám.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Výsledky zhodnocení předběžného zájmu studujících o nabízená témata (10 odpovědí) biblické postavy jako.
Poselství o spáse Marc Chagall ( ) Fraumünster - vitráže.
ABRAHÁM VZOREM MODLITBY Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
Filosofie náboženské výchovy Výchova a učitelství v Bibli Výchova a učitelství ve Starém zákoně_II Zuzana Svobodová.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
To je ten den 1. To je ten den, to je ten den, /:který Pán nám dal:/,
4. Setkání – Důležité Osoby Starého zákona
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
JUDAISMUS DĚJINY JUDAISMU.
ÚVOD DO STUDIA PŘEHLEDU BIBLE
1.Paralipomenon.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Jeremjáš.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Náboženství a fanatismus
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Poznání Boží vůle.
ztratili odvahu. a úplně před syny Izraele vyrazilo jim to dech Jozue 5 a všichni kananejští králové u Středozemního moře uslyšeli, že Hospodin.
Karmelitánský Řád.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová

Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba

Prorok hebr. nábí (náví) – „potrhle se chovající“ (ve „vytržení ducha“, extatické chování), z arabštiny (arabsky nabí): „oznamovat, prohlašovat něčí vůli“ Áron prorokem Mojžíšovým – tj. Áron mluvil za Mojžíše, oznamoval jeho slova (a Mojžíš slova Boha) ř. profétés – tlumočník, ten, který mluví za někoho jiného, nikoli „předpovídač“, ale vykladač dosud nesrozumitelného

Prorok prorok jako „vidoucí“ (h. chozé) – časté sny a vidění, vytržení mysli, ovládnutí jinou silou, považován za toho, který nahlíží do lidských duší představa Jl 2,28n: vidění i u mládenců, protože bude vylit na všechny Duch Boží. u Izraele více než extatické chování u proroků autoritativní řeč pramenící z blízkosti proroka Bohu vykladač událostí (neomezen lidskou přítomností)

Prorok „vidoucí“ nahrazeno „prorok“ – nejprve u Abrahama, plně u Mojžíše, poté užíváno „vidoucí“ pejorativně každý prorok navazujícím na Mojžíše – viz prezentace o Mojžíšovi jako sz-učiteli (FNV_SZ_2) chvíle povolání proroka – vědomá, bezprostředně Bohem, jen v 1Kr 19,16.19n člověkem (Elijáš Elíšu – pomazání na proroka, „hodil na něj svůj plášť“ – Elíša ihned porozuměl, sr. 2Kr 2-3 / Nanebevzetí Eliášovo, „Můj otče! Vozataji Izraele!“) „Samuel vyrůstal a Hospodin byl s ním. Nedopustil, aby některé z jeho slov padlo na zem. Celý Izrael od Danu až Beer-šebě poznal, že Samuel má od Hospodina prorocké pověření. Hospodin se mu dával i nadále vidět v Šílu; Hospodin se totiž v Šílu zjevoval Samuelovi svým slovem.“ (1S 3, 19n) Iz 6: oddělení Izajáše k proroctví Jr 1: k Jeremjášovi se stalo slovo Hospodinovo, dotkl se jeho úst, příslib „budu s tebou“, mandlovník – bdění nad prorokem.

Prorok Známky pravého proroctví: –znamení –splnění předpovědi –obsah učení (má vést k Zákonu, nikoli od něj): důraz na pokání, věrnost Bohu, později na zachování kultu Hlavním úkolem: vysvětlit / soudit minulost (proroci byli prvními historiografy – 1Pa 29,29 – příběhy proroků) a zasahovat do přítomnosti poukazem na Boží vůli tzv. mesiášská proroctví – přijde vysvoboditel, Boží plán bude naplněn od 2. st. př. Kr. v centru nadějí izraelských proroků Mesiáš Dt 18,15-19: Bůh vzbudí proroka podobného Mojžíšovi

Prorok otázka existence prorockých škol, sborů, které měly své místo – dům: v Rámě 1S 19,18nn (dům / Náiot vykládáno jako dům pro vyučování, studium, kolej) seskupení proroků, pěstování společných modliteb (hudební sbor: 1Pa 25,1-3) společenství „žáků/synů prorockých“ podobné cechovním spolkům (1Kr 20,35.41; 2Kr 2,3 – proročtí žáci v Bét-elu, také v Jerichu, Elíša v Gilgálu) nejen muži – i ženy prorokyně: Áronova sestra Mirjam Ex 15,20, Debora Sd 4,4, Chulda 2Kr 22,14 dle židovské tradice celkem 48 proroků a 7 prorokyň

Gustav Doré, Prorok Eliáš (a Elíša) – nanebevzetí

Gustav Doré, Prorokyně Debora, Debořina píseň

Gustav Doré, Prorok Izajáš

Gustav Doré, Prorok Ezechiel

Gustav Doré, Prorok Ezechiel, Ez 37: Údolí suchých kostí

Gustav Doré, Prorok Ámos

Gustav Doré, Prorok Jonáš v Ninive

Rembrandt, Prorok Jeremjáš, 1630