Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Příprava stravy v rodině
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008

Množství vody v těle Dostatek vhodných tekutin je pro organismus nezbytný Tekutiny jsou v těle zastoupeny v různém množství: u novorozenců 80-85 % z celkové hmotnosti u dětí 75 % z celkové hmotnosti u dospělých 63 % (u mužů) nebo 53 % (u žen) z celkové hmotnosti

Ztráty vody v organismu Vlivem metabolických pochodů, pocením nebo při onemocnění odchází voda z těla několika způsoby: močí 60 % pocením (kůží) 20 % dýcháním 15% stolicí 5 % Ztráty vody v organismu je nutné nahrazovat vhodnými nápoji, případně i potravinami, v nichž je voda obsažena. Určité množství vody dokáže tělo získat i z bílkovin, sacharidů a tuků.

Potřeba tekutin Závisí na tělesné hmotnosti a věku dítěte Nutno přihlížet ke zdravotnímu stavu dítěte, jeho fyzické aktivitě během dne, počasí apod. Příjem tekutin by měl být rozložen do celého dne není dobré vypít sice potřebné množství, ale v průběhu krátké doby

Potřeba tekutin v různých situacích Děti by měly pít vždy a všude... ve škole na školním výletě, cestou autem při aktivním sportu na pláži při onemocnění v zimě i v létě

Zvláštní nároky na pitný režim Některá onemocnění vyžadují speciální pitný režim (střevní a horečnatá onemocnění) dehydratace – nedostatek tekutin v organismu rehydratace – zavodnění organismu rehydrateční roztok – voda, cukr, sůl V některých případech je možné ztráty minerálních látek nahradit i minerálními vodami.

Nápoje vhodné Pitný režim musí být pestrý a tekutiny mají mít přiměřenou teplotu (15-20 °C). Základ pitného režimu tvoří: stolní neperlivá voda čaje – ovocné (např. Lipton), zelené, slabé černé, bylinkové minerální vody – menší množství, střídat druhy 100% ovocné džusy – ředěné vodou (1:1) voda z kohoutku mléko

Nápoje nevhodné Většina dětí hradí pitný režim nevhodným způsobem! Co raději nepít limonády – obsahují mnoho cukru a barviv minerální vody – velké množství = velké množství minerálních látek => nerovnováha v organismu silný černý čaj černá káva alkoholické nápoje – nepříznivé na CNS, návykové

Jak naučit děti lépe pít? Mnoho dětí pije málo nebo vůbec (i proto, aby nemusely v průběhu vyučování odbíhat na toaletu) Několik rad, jak je k pití přimět dbejte na to, aby mělo dítě neustále po ruce láhev, hrnek nebo sklenici s vhodným nápojem nenápadně dítě do pití pobízejte zapojte dítě do přípravy zajímavých nápojů, například koktejlů s ovocem nebo oblíbenou čokoládou doplňujte tekutiny u dítěte i zeleninou a ovocem pořiďte na pití brčko (?)

Děkuji za pozornost!