Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010."— Transkript prezentace:

1 Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010

2 5. Hygiena Životní styl Pohyb, výživa, životospráva Energetická hodnota práce a sportovní činnosti Nutriční stav organizmu BMI, složení těla Pitný režim strava a doplňky sportovce Desatero zdravé výživy Vlivy prostředí hluk, záření, teplota a vlhkost 5 h.

3 Pohyb + Výživa + Životospráva 3x3 pro zdravý životní styl Hygiena

4 Habituální METS sportovní činnosti Upraveno podle: NOVOTNÝ (1992) METS = jednotka energetického výdeje ( násobek zvýšení klidového- bazálního metabolismu: spánek)

5 Hodnoty na ose Y = násobky energetické potřeby pohybu od bazálního metabolismu Upraveno podle SELIGER (1983) Energetická hodnota sportů

6 Světová zdravotnická organizace (1998) Nutriční stav organizmu Klasifikace BMI (kg/m 2 ) Riziko Podvýživa < 20 Normalní váha 18,5-24,9 Průměrné Nadváha > 25 Pre-obezita 25 – 29,9 Zvýšené Obezita I 30 – 34,9 Střední Obezita II 35 – 39,9 Vysoké Obezita III > 40.0 Velmi vysoké Energetická bilance: VYROVNANÁ * NEDOSTATEČNÁ (příjem : výdej energie) (podvýživa - obezita)

7 Upraveno podle BLÁHA (1985) BMI (Body mass index) a somato-typ

8 příjem tekutin při zátěži: alespoň pitná voda, lépe hypo- nebo isotonické nápoje (málo cukrů a minerálů) v množství podle teploty a vlhkosti příjem tekutin v zotavení: iso- nebo hypertonické nápoje (nasycené), sacharidy, vitamíny, minerály rehydratace je několika hodinový proces! Pitný režim, strava a doplňky sportovce strava po zátěži: „ antioxidanty“ (vitamíny C, E, ß - karoten,...) sacharidy (müsly, banán, …) * běžné potraviny, aminokyseliny, proteiny, (po 1,5 až 2hod.) výživa sportovce je pestrá a vyvážená !

9 DESATERO ZDRAVÉ VÝŽIVY Jezte pestře! Jezte potraviny bohaté na sacharidy! Jezte hodně ovoce a zeleniny! Udržujte zdravou tělesnou hmotnost! Jezte menší porce – omezte množství! Jezte pravidelně! Pijte mnoho tekutin! Pohybujte se! Změňte životní styl! Neexistují dobré ani špatné potraviny! Doporučení European Federation of the Associations of Dietians (2007)

10 Vlivy prostředí ZÁŘENÍ - elekromagnetické - ionizující - UV záření (ve vysokých horách nebezpečné hodnoty) - infračervené HLUK - 30 dB – normální hluk (pohyb, déšť, hovor) 30 -95 dB – relativní hluk (uzavřený prostor) 95-135 dB – absolutní hluk (poškození sluchu - bolest) TEPLOTA a VLHKOST - tropická ( >30 o C) - běžná pro sport (cca 20 o C) - silný mráz (> - 20 o C) Vlhkost: vysoká ztěžuje výkon (za mrazu je nízká)

11 K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., KRNÁČ P. a NOVÁK M.


Stáhnout ppt "Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google