Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení potravy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení potravy."— Transkript prezentace:

1 složení potravy

2 složení potravy

3 Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body-mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa menším než 18,5. Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. V České republice se udává, že 55 % obyvatel bojuje s obezitou. Naproti tomu, akutní podvýživa v časném dětství je běžná v rozsáhlých oblastech severovýchodní Afriky (tzv. rohu Afriky), Sahelu a jižní Asie. Každý rok podvýživa souvisí s úmrtím 5 milionů dětí mladších 5 let.

4

5 Složení potravy 12% 55 % 30 % sacharidy bílkoviny tuky VODA ŽIVINY
živočišné - maso, mléko, vejce rostlinné - luštěniny obilniny, brambory, ovoce, zelenina, med, řepný cukr živočišné – máslo, sádlo rostlinné oleje studniční a upravená povrchová základní stavební látky základní zdroj energie zdroj energie, obsahují vitamíny součást všech buněk 12% 55 % 30 % 2 litry denně sacharidy bílkoviny tuky VODA ŽIVINY Složení potravy zajišťují chod těla VITAMÍNY MINERÁLY nepatrné množství pestrá normální strava

6 Strava by měla být pestrá a smíšená, to znamená, že by měla obsahovat různé druhy potravin.
Člověk by měl jíst 5x denně s odstupy zhruba 3 hodiny

7 PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ S POTRAVOU

8 Podvýživa postihuje dle oficiálních zdrojů téměř 1 miliardu lidí.
DENNĚ UMÍRÁ NA SVĚTĚ HLADEM VÍCE NEŽ LIDÍ podvýživa

9 obezita

10 Donna Simpson se rozhodla zdolat rekord
Donna Simpson se rozhodla zdolat rekord. Na rozdíl od většiny žen touží přibrat. Hlavně necvičit, co nejvíc omezit pohyb. A jíst, jíst a jíst. Aby se dostala do Guinessovy knihy, musí nabrat ještě dvojnásobek své váhy! Lékaři si s dvaačtyřicetiletou Donnou Simpson neví rady. Je nepochopitelné, že si někdo vědomě chce ohrozit život.

11 Co znázorňuje obrázek? mentální anorexie

12 ANOREXIE ČI MENTÁLNÍ ANOREXIE
je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Spolu s bulimií se řadí mezi tzv. poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi lety života. Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičením), případně vyprovokováním zvracení, průjmu či užívání léků snižujících chuť k jídlu (tzv. anorektik). Anorexií trpí většinou ženy.

13 modelka Isabelle Caro, která zemřela 17
modelka Isabelle Caro, která zemřela 17. listopadu 2010 na následky mentální anorexie ve věku 28 let

14

15 Jak extrémní průběh může anorexie mít, když není léčena, ukazuje tragický příběh dvojčat z Anglie, Samanthy a Michaely Kendallových. Michaela zemřela následkem hladovění v dubnu 1994 ve 27 letech, Samantha v říjnu 1997 ve třiceti letech spáchala sebevraždu.

16 Poslední mediálně známou obětí ANOREXIE je britská dětská lékařka Melanie Spooner , která zemřela začátkem února ve svých třiceti letech. Celých 13 let zápasila s mentální anorexií a zemřela s váhou pouhých 24 kilogramů na zástavu srdce.

17 „Nemyslím si, že jsem nějak extra štíhlá – když se na sebe podívám do zrcadla, připadám si tlustá.“

18

19 Pár dalších informací o naší potravě:

20 Mezi jednoduché sacharidy (cukry) patří glukóza – cukr hroznový a fruktóza - cukr ovocný obsažené např. v ovoci nebo v medu. Nejpoužívanějším sacharidem je sacharóza (složená z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy). Jedná se o cukr, který používáme ke slazení. V ČR je získáván z cukrové řepy. Výše jmenované cukry přecházejí okamžitě do krve, hladina cukru v krvi rychle stoupne a následně dojde vlivem působení inzulínu k jejímu rychlému poklesu. Proto, pokud člověk sní jakoukoli sladkost, dojde vzápětí k vyvolání pocitu hladu.

21 Je proto vhodnější konzumovat sacharidy složené (polysacharidy), které se rozkládají pomalu, pomaleji se vstřebávají do krve a hladina cukru v krvi stoupá mírně. Pocit nasycení vydrží mnohem déle než po konzumaci sladkostí. Složené sacharidy - škrob, glykogen či celulóza jsou obsaženy v pečivu (chléb, tmavé a celozrnné pečivo, rohlíky), v bramborách, těstovinách, rýži, luštěninách a měly by tvořit základ jídelníčku.

22 VLÁKNINA je složením také polysacharid.
Dostatečné množství vlákniny ve stravě je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny střevem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev - působí jako prevence vzniku nádorů střev. Vláknina je nezbytným prostředkem k čištění organismu a navozuje pocit sytosti. Obsažena je hlavně v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích a v luštěninách.

23 složení potravy V potravě: živiny = bílkoviny (základní stavební látka) + sacharidy (zdroj energie) + tuky (zdroj energie + obsahuje vitamíny A,D,E,K) voda (asi 2 l denně) vitamíny minerály ( vápník – Ca, fosfor –P, jód –I , fluor – F, železo – Fe, …) vláknina Strava musí být čerstvá a pestrá, v pravidelných odstupech a v přiměřeném množství! Nedostatek potravy vede k podvýživě, nadbytek k obezitě. Doporučený poměr živin: sacharidy - 55% ; tuky - 30% ; bílkoviny – 12 % celkového energetického příjmu.

24 Z jakých základních složek se skládá potrava?
Vysvětli význam jednotlivých složek potravy. Jaká má být správná strava? Jaké je vhodné zastoupení jednotlivých živin v potravě?


Stáhnout ppt "Složení potravy."

Podobné prezentace


Reklamy Google