Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí."— Transkript prezentace:

1 Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa

2 Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí našeho životního stylu.

3 Strava, která neodpovídá nárokům organismu, může být příčinou celé řady závažných onemocnění. Víš jakých?

4 obezita vysoký krevní tlak cukrovka nemoci srdce a mnoho dalších.....

5 My se však můžeme pokusit vyhnout těmto nemocem, když budeme dodržovat zásady zdravé výživy. Umíš některé vyjmenovat?

6 Zásady zdravé výživy: Jíme pestrou, rozmanitou stravu. Dostatečný přísun základních živin, vitamínů a minerálních látek. Nepřejídáme se!Udržujeme si přiměřenou tělesnou hmotnost. Jíme méně tuků a tučných potravin Tuky živočišné nahradíme spíše rostlinnými.

7 Omezíme spotřebu cukru. Vyhneme se nadváze, snížíme riziko vzniku zubního kazu. Snížíme příjem kuchyňské soli. Jíme více ovoce, zeleniny a potravin z obilovin. Jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Zajistíme dostatečný příjem tekutin. To je 2 litry denně, bylinné čaje, voda, ovocné a zeleninové šťávy. Může způsobit vysoký krevní tlak.

8 Znáš tato přísloví? Jez do polosyta, pij do polopita. Sytý hladovému nevěří. Hlad je převlečená žízeň.

9 Citát "Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou" Hippokrates "Snaha udržet si zdraví: nejíst do sytosti, nebát se námahy„ Hippokrates

10 Použité zdroje: http://www.gify.nou.cz http://www.srandis.cz/citat-autor-hippokrates- 19/ http://www.cukrovka.estranky.cz/ Použité citáty:

11 Úkol Teď se ukáže, jak dobrý pozor jste dávali. Do sešitu napiš zásady zdravého stravování.


Stáhnout ppt "Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí."

Podobné prezentace


Reklamy Google