Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Člověk a příroda AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_05_P8_Bartonkova TÉMA: Složení potravy OBSAH: Složení potravy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Hodina je zaměřena na základní složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny, voda, minerály a vitamíny. Žáci budou umět vysvětlit, proč je důležitá rozmanitost potravy pro člověka. Uvedou, ve kterých potravinách jsou obsaženy jednotlivé složky potravy. Doplňující otázky slouží k formování osobnosti žáků, vedou je k zamyšlení nad tím, zdali je jejich strava správná a vyvážená. Zároveň hodina obsahuje mezipředmětové vztahy, kdy se žáci mají zamyslet nad svými stravovacími návyky. Hodina je vytvořena tak, aby byla odučena v multimediální nebo počítačové učebně.

3 Složení potravy

4 Složení potravy výživu dělíme z hlediska: závisí na: kvantity kvality
množství potravy kvality složení potravy závisí na: věku druhu činnosti dalších podmínkách K čemu vede nedostatek potravy? Uveďte choroby, které souvisí s příjmem potravy. Proč musí být strava člověka rozmanitá? Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

5 Složení potravy bílkoviny sacharidy tuky voda minerální látky vitamíny

6 BÍLKOVINY jsou základní stavební jednotkou těla mají význam pro:
růst organismu obnovu tkání nachází se v: potravinách živočišného původu mléko, maso, vejce rostlinách luštěniny (hrách, sója) děti – 3-4 g / 1kg váhy dospělí 1g / 1 kg Uveďte, proč příjem bílkovin je u dospělých nižší než u dětí.

7 Sacharidy jsou zdrojem energie slouží jako stavební materiál
přijímáme je: v podobě škrobu brambory, rýže, pečivo ve formě cukru celulóza přijímáme ji v ovoci a zelenině jako vlákninu neumíme ji strávit je pro činnost trávící soustavy nezbytná glukóza a fruktóza jsou obsaženy v ovoci jedná se o jednoduché cukry

8 Tuky jsou taktéž zdrojem energie jsou důležité pro přijímání vitamínů
rozpouští se v nich vitamíny A, E, D, K rozlišujeme: rostlinné – v plodech rostlin (oleje) palma olejná, kokos, olejniny (řepka, slunečnice) živočišné obsahují více cholesterolu máslo, sádlo

9 Voda lidské tělo obsahuje 60% vody denní příjem pitná voda
měli bychom vypít 1 – 2 litry vody je závislý na mnoha okolnostech (roční období, fyzická námaha, nemoc apod.) pitná voda musí být zdravotně nezávadná nezávadnost ověřují hygienické stanice Jak nazýváme stav, při němž má tělo nedostatek vody? Které nápoje jsou pro člověka vhodné a které nikoliv?

10 Příprava pitné vody

11 Minerální látky jsou nezbytné pro: růst organismu metabolismus
dělíme je na: makroprvky Ca, P, Na, K, Cl, Mg a S stopové prvky Fe, Cu, Zn, Mn, Co, Mo, I, F, Se a další

12 vitamíny 1. rozpustné v tucích 2. rozpustné ve vodě
A – tvorba barviv na sítnici E – antioxidant D – vstřebávání Ca a P K – mineralizace kostí 2. rozpustné ve vodě C – podporuje tvorbu protilátek B – B komplex – látkové výměna ve svalech a nervové tkáni, krvetvorba Co může způsobit nedostatek vit. A? Uveďte zdroje vit. C.

13 Já a moje stravovací návyky
Úkol na doma Napište úvahu na téma: Já a moje stravovací návyky

14 Citace KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, ISBN KOPECKÝ, Miroslav; CICHÁ, Martina. Somatologie pro učitele. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005, ISBN Ilustrace: Kliparty office NEUVEDEN. Minerály (minerální látky) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Komenského66 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google