Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
 5. Vzdělávací oblast:  Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:  Přírodověda Tematický okruh:  Člověk a jeho zdraví Téma:  Vylučovací soustava Jméno autora:  Mgr. Dana Málková Vytvořeno dne:  1. dubna 2011 Metodický popis, (anotace):  Podpora výkladové hodiny Vylučovací soustava.

2 Při přijímání a zpracování potravy se do krve dostávají i látky, které tělo nepotřebuje
Těchto látek se tělo musí zbavit K tomu mu slouží vylučovací soustava

3 Vylučovací soustavu tvoří:
ledviny močovody močový měchýř močová trubice

4 Ledviny přebírají z krve přebytečné tekutiny, odpadní a škodlivé látky
Ty jsou v podobě moči odváděny močovody do močového měchýře Po nějaké době odtud odchází moč močovou trubicí z těla ven Při naplnění močového měchýře 150 – 300 ml pociťuje člověk potřebu jít „na malou“

5 Aby tělo správně fungovalo – vylučovalo včas škodlivé látky, musí být dobře zásobeno dostatečným množstvím tekutin Lékaři doporučují vypít denně litry tekutin – počítáme i tekutiny obsažené v ovoci a zelenině, polévkách atd. Při nemoci je vhodné toto množství ještě zvýšit (člověk se při nemoci více potí)

6 LEDVINY

7 Vylučování škodlivých látek z těla ven
Nejvíce škodlivin je vylučováno vylučovací soustavou v podobě moči Nestrávené zbytky potravy vylučujeme trávicí soustavou v podobě stolice Za pomoci dýchací soustavy se z těla odvádí oxid uhličitý ve vydechovaném vzduchu Škodlivé látky spolu s přebytečnými tekutinami se z těla vylučují z těla také kůží pomocí potu

8 Přiřaďte škodlivou látku k soustavě:
OXID UHLIČITÝ ? STOLICE MOČ

9 Proveďte měření, kolik tekutin vypijete za jeden den
Proveďte měření, kolik tekutin vypijete za jeden den? Vyhraďte si na to víkend a poctivě zapisujte všechny tekutiny, které do sebe dostanete.

10 Proč je zdravé přijímat hodně tekutin?
Které tekutiny jsou pro člověka nejvhodnější? Seřaďte podle důležitosti: káva, černý čaj, voda, limonáda, džus, ovocné šťávy, minerální voda.

11  Protože dostatek vody v těle usnadňuje odstranění škodlivých látek.
Nejvhodnější jsou čistá voda, ovocné a bylinné čaje, minerální voda, ředěné džusy a ovocné šťávy. Voda, ovocné šťávy, minerální voda, džus, limonáda, černý čaj, káva.

12 MATYÁŠEK, CSC., RNDr. Jiří; ŠTIKOVÁ, Mgr. Věra; TRNA, CSC., Doc. RNDr. Josef. Přírodověda 5 : učebnice pro 5. ročník základní školy Člověk a jeho svět. 1. Brno : Nová škola s.r.o., s. Soubor:Illu urinary system.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Gray1120-kidneys.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < File:Alimentary Canal %28PSF%29.png?uselang=cs. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Použité obrázky: [online]. c2011 [cit ].


Stáhnout ppt "Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google