Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek: http://www.triopivo.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek: http://www.triopivo.cz."— Transkript prezentace:

1 Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:

2 Význam vody ve výživě Tělo obratlovců obsahuje průměrně % vody. U člověka je to přibližně 70 až 80%. Význam vody: je základní rozpouštědlo pro většinu biologicky aktivních látek (organických i anorganických), všechny biologické děje v živých soustavách probíhají ve vodě, rozvádí teplo v těle člověka a živočichů, je základním prostředím pro vývoj plodu, ztráta 10 % vody způsobuje těžké poruchy, snížení jejího obsahu v těle o 20 % vyvolá smrt.

3 Zdroje vody Voda v organismu se nepřetržitě vyměňuje. Za normálních podmínek hradí člověk potřebu vody dvěma zdroji: a) vnější zdroje - voda obsažená v potravinách a nápojích, tvoří hlavní příjem vody. b) vnitřní zdroje (endogenními) – tzv. oxidační voda vzniklá během oxidoredukčních pochodů v organismu, tj. při okysličení bílkovin, cukrů a tuků. Nejvíce vody se vytváří při rozkladu tuků. Z 1g tuku se vytvoří 1,071 g vody. Při štěpení cukrů vznikne jen 0,555g vody a při rozkladu 1g bílkovin vznikne 0,413g vody.

4 Denní potřeba vody Příjem vody je regulován centrální nervovou soustavou, přičemž centrum příjmu vody (žízně) se nachází v hypotalamu. Voda přijatá v potravě nebo nápoji se nejvíce vstřebává v tenkém a tlustém střevě a částečně již žaludku. Denní potřeba vody závisí především na věku, aktivitě člověka a teplotě okolního prostředí. Za normálních podmínek je spotřeba vody u dospělého člověka asi 2 až 3 litry denně, ale v extrémních teplotních podmínkách to může být i 6 a více litrů.

5 Hypothalamus Obrázek:

6 Nápoje Při konzumaci nápojů je potřeba dbát na jejich složení. Největší riziko představují nápoje s umělými sladidly (slazené minerální vody) a nápoje s vysokým obsahem cukru (Coca-Cola). Zdraví škodlivá je rovněž dlouhodobá konzumace vody v vysokým obsahem minerálů, kam patří i tzv. tvrdá studniční voda s vysokým obsahem vápenatých sloučenin. Konzumace destilované vody je možná pouze v menších množstvích, například ze zdravotních důvodů při čištění a detoxikaci organismů. Při vypití velkého množství destilované vody může dojít i ke smrti člověka, protože dojde k narušení mechanismů homeostázy, tj. minerálového i vodního metabolismu organismu.

7 Krystaly vody

8 Krystaly vody

9 Krystaly vody

10 Krystaly vody

11 Krystaly vody

12 Krystaly vody

13 Krystaly vody

14 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek: http://www.triopivo.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google