Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy ve výživě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy ve výživě"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy ve výživě
Výživa a potraviny Základní pojmy ve výživě

2 Základní pojmy ve výživě
Hygiena výživy je obor hygieny, který zkoumá vliv výživy na člověka a způsoby zajištění optimální výživy člověka. Racionální výživa (racio = rozum) je taková, která odpovídá potřebám organismu po stránce kvality i kvantity a je založena na vědeckých základech. U člověka zohledňuje věk, pohlaví, aktivitu, zdravotní stav a jiné fyziologické potřeby. Většina lidí se racionálně nestravuje. Dieta je vhodné složení stravy, které musí zajistit dostatek energie i živin. Často se upravuje v závislosti na zdravotním stavu organismu. Neznamená to hubnutí.

3 Vliv výživy na člověka http://thedogshite.blogspot.cz

4 Základní pojmy ve výživě
Základní živiny - cukry, tuky, bílkoviny - vitamíny, minerální látky, enzymy Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal) nebo joulech (J). Potravinářská aditiva jsou látky přidávané do potravin, které upravují jejich chuť, vůni, barvu, konzistenci, trvanlivost a podobně. Často nemají žádnou výživovou hodnotu a ve větším množství jsou zdravotně škodlivé.

5 Základní pojmy ve výživě
Toxické látky jsou sloučeniny s toxickými účinky, antinutriční látky a alergeny. Jsou přirozenou součástí některých rostlin, hub a živočichů. V potravinách rostlinného původu se s nimi setkáváme častěji. Vznikají v potravinách i uvnitř člověka také jako odpadní produkty bakterií, plísní, kvasinek a jiných parazitů.

6 Plíseň Aspergillus flavus

7 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Základní pojmy ve výživě"

Podobné prezentace


Reklamy Google