Znalecký posudek SHRNUTÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Advertisements

Vedení správního řízení
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Právní problematika pitvy
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Jak si počínat při soudním jednání
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Činnost právní kanceláře ČLK
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Evidence obyvatel.
Žádost rozhodnutí odvolání
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Právo na informace Tereza Danielisová,
Nadežda Oravcová Silvia Kozelková
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Subjekty trestního řízení
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Předsoudní stadium trestního řízení
Obchodní společnosti.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Struktura a organizace
Individuální vzdělávací plán
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Struktura a organizace soudně lékařské služby v ČR.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BVD005K Právní postavení znalců a právní úprava jejich činnosti II
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
Zprostředkovaná identifikace podle § 10 AML zákona v roce 2017
Ochrana průmyslového vlastnictví
Miroslav Frýdek 13. prosince 2016
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Právo x stavební fyzika
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
GDPR a budoucí redakční praxe
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Znalecký posudek SHRNUTÍ

Zákonný rámec Zákon č.36/1967 Sb. a jej upravující vyhlášky Trestní zákoník Trestní řád Občanský zákoník Občanský soudní řád

Co je znalecký posudek Znalecký posudek je ústní a/nebo písemné vyjádření soudního znalce formou odpovědí na jemu položené otázky na základě skutečností objektivně zjištěných znaleckou činností. Posudek je zpracováván : - na žádost a pro potřebu státních orgánů, - na žádost a pro potřebu soukromých osob, orgánů, institucí a společností. Tyto osoby označujeme jako zadavatele posudku.

Objekt znalecké činnosti plod v prenatálním stadiu vývoje, lidský jedinec v době od narození do smrti, a dále i po smrti – a v tomto případě i části jeho těla, tělních tekutin, tkání, apod., tělní tekutiny a tkáňové preparáty odebrané za účelem znaleckého zkoumání živé osobě, psychika jedince, včetně jeho mentální produkce, vnějších projevů a vnitřních (nevědomých) psychických obsahů a jejich dynamiky.

Forma znaleckého posudku Ústně podaný posudek - posudek lze podat ústně, výpovědí před zadavatelem (např. soudem) Písemný posudek - forma sešitu, alfabetické písmo, číslované strany, a/ místo sešití přelepeno a označeno pečetí znalce, b/ strany posudku jsou provlečeny šňůrou, která je na poslední straně posudku přelepena a přelepka označena znaleckou pečetí. - titulní strana obsahuje údaje o zadavateli a zadání posudku - poslední strana obsahuje informace o znalci a způsob vyúčtování znalečného

Písemný posudek – titulní strana označení „Znalecký posudek“, v jaké věci je podáván, jméno nebo označení objektu posudku, evidenční číslo zadavatele (číslo jednací, číslo spisu, spisová značka apod.), jméno nebo název zadavatele, datum zadání posudku s odkazem na listinný doklad, kterým byl posudek zadán, počet stran posudku včetně příloh, v kolika vyhotoveních je posudek předáván zadavateli.

Písemný posudek – poslední strana datum podání posudku, jméno znalce a adresa jeho pracoviště (kontaktní adresa), otisk znalecké pečeti s podpisem znalce. znalecká doložka uvádějící datum a název orgánu, kterým byl znalec jmenován, obor, odvětví a specializaci znalce, číslo, pod kterým je podaný posudek zapsán ve znaleckém deníku, způsob podání vyúčtování znalečného.

Obsah znaleckého posudku výpis z podkladů, které byly znalci předloženy zadavatelem posudku a poskytují informace o objektu posudku, postup práce znalce včetně označení použitých metod, přístrojů, nástrojů a zařízení, popis zkoumaného objektu a dějů a skutečností s ním souvisících, skutečnosti zjištěné vyšetřením objektu, výčet otázek položených zadavatelem a znalcovy odpovědi na ně.

Způsob prezentace posudku Obsah posudku podává znalec takovou formou, která je srozumitelná a pochopitelná zadavateli, tedy rovněž osobám, které nejsou lékaři ani odborníky v oboru činnosti znalce.

Osoba znalce je jmenován krajským soudem nebo ministerstvem je plně zodpovědný za svoji činnost jak po stránce odborné tak formální – respektování etiky a norem chování provádí jen ten druh znalecké činnosti, ke kterému je oprávněn odborník v oboru, lékař s 2. atestací, min. 5 let praxe nepředpojatost (nenechá se ovlivňovat jinými osobami) jedná tak, aby zbytečně nezpůsobil objektu své činnosti poškození či újmu. nezneužívá svůj profesní vztah vůči objektu své znalecké činnosti.

Důvěrnost zjištěných informací Skutečnosti, které znalec zjistil vyšetřením objektu své činnosti jsou považovány za důvěrné ve smyslu dodržení lékařského tajemství, a znalec o nich podává informaci pouze zadavateli prostřednictvím znaleckého posudku. Znalec může pro účely své odborné a vědecké práce presentovat skutečnosti a informace, které zjistil při výkonu své znalecké činnosti pouze anonymně a takovou formou, která neumožní identifikaci osoby, jíž se zjištěné skutečnosti týkají. Obdobně platí také pro diskusi s kolegy a dalšími odborníky – s vyjímkou zadavatelem jmenovaných spoluznalců. Znalec je povinen zajistit uložení a případnou likvidaci listinných materiálů a magnetických nosičů záznamu s informacemi o objektu znalecké činnosti tak, aby nemohlo dojít k jejich využití či zneužití jinou osobou a nebyla porušena důvěrnost skutečností zjištěných o objektu.