Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Povinnosti podnikatele Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 ANOTACE Povinnosti podnikatele plynoucích z živnostenského zákona jsou obsahem prezentace, která je motivačně zaměřena na odborné ekonomické vzdělávání žáků oboru Gastronomie a Kuchař – číšník.

3 Povinnosti podnikatele
Podnikatel, který provozuje živnost prostřednictvím odpovědného zástupce je povinen zajistit jeho účast při provozování živnosti v potřebném rozsahu Podnikatel je povinen viditelně označit obchodní firmou názvem jménem a příjmením identifikačním číslem Podnikatel je povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat vlastnické nebo užívací či jiné obdobné právo k objektu nebo prostorám, v nichž má na území ČR místo podnikání Podnikatel je povinen zajistit doklady prokazující způsob nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného k poskytování služeb.

4 Povinnosti podnikatele
Podnikatel je povinen, jde-li o nákup použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí (zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy) identifikovat jeho účastníky Identifikací předmětu smluvního vztahu se pro účely tohoto zákona rozumí zjištění: názvu výrobku jeho značky výrobního čísla stručný popis výrobku Identifikační údaje je podnikatel povinen evidovat a uchovávat po dobu 5 let ode dne uzavření smlouvy.

5 Povinnosti podnikatele
Podnikatel je povinen zajistit, aby v provozovně určené pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům byla v prodejní nebo provozní době určené pro styk se spotřebiteli: přítomna osoba splňující podmínku znalosti českého jazyka nebo slovenského jazyka Pokud má živnostenský úřad pochybnosti, může zkoumat splnění této podmínky pohovorem, při kterém posuzuje, zda je tato osoba schopna: plynně a jazykově správně reagovat na otázky vztahující se k běžným situacím denního života a podnikání zda umí ústně sdělit obsah textu z denního tisku.

6 Povinnosti podnikatele
Podnikatel a fyzické osoby provozující činnost, která je předmětem živnosti, osoby jednající jejich jménem a odpovědný zástupce jsou: povinni pracovníkům živnostenského úřadu prokázat totožnost. Přerušení provozování živnosti na dobu delší než 6 měsíců je podnikatel povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu.

7 Povinnosti podnikatele
Podnikatel je povinen: vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby Na dokladu musí být uvedeno: název nebo jméno a příjmení identifikační číslo datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby druh označení podnikatele obchodní firmou zboží nebo služby cena Podnikatel je povinen na žádost živnostenského úřadu sdělit, zda živnost provozuje, a doložit doklady prokazující provozování živnosti.

8 Povinnosti podnikatele
Podnikatel provozující koncesovanou živnost ostraha majetku a osob nebo služby soukromých detektivů je povinen zajistit, aby tyto činnosti vykonávali zaměstnanci odborně a zdravotně způsobilí. Zdravotní způsobilost fyzické osoby zjišťuje a posudek o zdravotní způsobilosti vydává posuzující lékař na základě výsledku lékařské prohlídky, psychologického vyšetření a dalších potřebných vyšetření. Posuzujícím lékařem se pro účely tohoto zákona rozumí praktický lékař, u kterého je fyzická osoba registrovaná k léčebné péči.

9 POUŽITÁ LITERATURA AUTOR NEUVEDEN. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google