Občanské soudní řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

Základní právní pojmy (2)
Název vzdělávacího materiálu
Absolutní majetková práva
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Masová komunikace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Vedení správního řízení
Charakteristika češtiny
DOVOLÁNÍ.
Zpravodajství a tvorba zprávy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Organizace soudnictví v ČR
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Reklamní text Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Historie České televize
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Rozbor neuměleckého textu
Jazykověda a její disciplíny
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název DUM Střední odborná škola a střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Tvoření slov - pravopis
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
Právo pro podnikatele II
Správní právo procesní
Veřejnoprávní a soukromá média Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Copywriting Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Publicistický styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Občanské soudní řízení
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Občanské právo procesní
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Občanské právo procesní
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
§ Soudní řízení § § § §.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Občanské soudní řízení Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz Občanské soudní řízení

Číslo a název klíčové aktivity Název projektu CHCEME BÝT LEPŠÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení DUM VY_32_INOVACE_02_C_16_ZSV Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko Autor Mgr. Iveta Kašparová Předmět Právo Tematický okruh Občanské soudní řízení Téma Ročník 3. ročník (dálkové studium), 4. ročník (denní studium) Datum tvorby 1. 11. 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu Právo ve 3. ročníku dálkového studia, popř. ve 4. ročníku denního studia. Předmět Právo je součástí bloku RVP – společenskovědní vzdělávání. Inovativnost materiálu spočívá v nové formě výuky s důrazem na následnou aplikaci získaných poznatků. Interaktivita se projevuje v názornosti a systematičnosti probírané látky a ve využití ICT.

Metodické pokyny: 5. – 12. snímek: výkladová část – zabývá se občanským soudním řízením, jeho průběhem a opravnými prostředky 8. a 12. snímek: hypertextový odkaz na pojem žaloba a dovolání (po kliknutí myší na obrazec) - možnost použití funkce pera v Office 2010 13. – 17. snímek: test pro ověření znalostí – obsahuje otevřené úlohy k vyložené látce (10 otázek) – pro kontrolu se po kliknutí myší objeví správná odpověď , test je nutno procházet podle očíslovaných otázek v přesném pořadí

Občanské soudní řízení

Občanské soudní řízení (OSŘ) postup soudu v součinnosti s účastníky řízení za účelem spravedlivé ochrany práv a oprávněných zájmů účastníků projednávání všech záležitostí u soudů (kromě trestných činů)

OSŘ obsahuje ustanovení o: účastníci – osoby fyzické i právnické hl. pramen – občanský soudní řád OSŘ obsahuje ustanovení o: pravomoci a příslušnosti soudů účastnících řízení zahájení, průběhu a ukončení řízení opravných prostředcích správním soudnictví výkonu soudního rozhodnutí (o exekuci)

Orgány příslušné k řízení v 1. stupni (instanci) – příslušné okresní soudy (výjimečně – krajské) místně příslušný – obecný soud žalovaného jedná a rozhoduje – jediný soudce – samosoudce (výjimečně – soudní senát)

Průběh OSŘ Zahájení řízení na písemný návrh účastníka (některá řízení i bez návrhu – o dědictví, o prohlášení za mrtvého) návrh = žaloba, účastníci = žalobce a žalovaný (u sporného řízení) žaloba – musí obsahovat předepsané náležitosti žaloba

formou veřejného ústního jednání Průběh řízení formou veřejného ústního jednání dokazování – výslechem svědků, znaleckými posudky, listinami, ohledáním, zprávami a vyjádřeními státních orgánů nepravdivé svědectví – trestný čin

Ukončení řízení rozhodnutím soudu – rozsudkem nebo usnesením rozsudek – rozhodnutí o věci samé, o návrhu (žalobě) – obsahuje – výrok, odůvodnění a poučení o odvolání usnesení – o zastavení řízení nebo o schválení smíru

Opravné prostředky Odvolání proti rozhodnutí soudu 1. stupně do 15 dnů odvolací soud – 4 možnosti rozhodnutí: odmítne odvolání potvrdí rozhodnutí soudu 1. stupně změní rozhodnutí zruší rozhodnutí a vrátí věc soudu 1. st.

Obnova řízení Dovolání proti rozsudku, který už je v právní moci do 3 let od právní moci rozsudku soud, který rozhodoval v 1. st. Dovolání proti pravomocnému rozhodnutí odvolacího soudu do 2 měsíců rozhoduje Nejvyšší soud ČR Dovolání

Test Kdo může být účastníkem OSŘ? Co je hlavním pramenem OSŘ? Osoby fyzické i právnické. Co je hlavním pramenem OSŘ? Občanský soudní řád.

Jaké soudy jsou zásadně příslušné v 1. stupni? Okresní soudy, výjimečně krajské (např. v obchodních záležitostech). Kdo jedná a rozhoduje v řízení? Jediný soudce, tzv. samosoudce, výjimečně soudní senát (např. pracovněprávní spory).

Jak se ve sporném řízení nazývá návrh a jak účastníci řízení? Návrh se nazývá žaloba a účastníci žalobce a žalovaný. Jak končí OSŘ? OSŘ končí rozhodnutím soudu – rozsudkem nebo usnesením.

Co patří mezi opravné prostředky? Odvolání, obnova řízení a dovolání. O kterém opravném prostředku rozhoduje Nejvyšší soud ČR? O dovolání.

Do kolika dnů a kde se podává odvolání? Co je to obnova řízení? Je to opravný prostředek proti rozsudku, který už je v právní moci. Do kolika dnů a kde se podává odvolání? Do 15 dnů od doručení rozhodnutí u soudu, proti jehož rozhodnutí směřuje.

Zdroje: RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. Praha: Eduko, 2012, ISBN 978-80-8720-457-3.