Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika češtiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika češtiny"— Transkript prezentace:

1 Charakteristika češtiny
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Charakteristika češtiny

2 Název projektu CHCEME BÝT LEPŠÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení DUM VY_32_INOVACE_01_A_01_CJL Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 Milevsko Autor Mgr. Markéta Hadáčková Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Obecné poznatky o jazyce Téma Charakteristika češtiny Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Prezentace může být zařazena do výuky jako motivační materiál před zahájením výkladu nebo jako pomůcka sloužící k upevnění učiva formou problémového vyučování. Metodický pokyn Problémové vyučování – viz. dále

3 Metodické pokyny: prezentace je vystavěna na metodě problémového vyučování - žák sám přichází na nové poznatky, popř. využívá vědomosti nabyté v minulosti (inovativnost a interaktivita) při práci je možné využívat učebnici (nácvik vyhledávání informací) všechny snímky jsou založeny na stejném principu: učitel předloží žákům výrok, který je z části nepravdivý; vyzve žáky, aby výrok opravili (funkce pera v Office 2010); provede kontrolu – na snímku se objeví opravený a poté správně znějící výrok (použití mezerníku).

4 Charakteristika češtiny

5 Najdi a oprav nepravdivé údaje týkající se češtiny:
Čeština je východoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, poté slovenštinou a lužickou srbštinou. Čeština je východoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, poté slovenštinou a lužickou srbštinou. Čeština je západoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný se slovenštinou, poté polštinou a lužickou srbštinou.

6 Čeština patří do rodiny jazyků ugroevropských.
Čeština patří do rodiny jazyků indoevropských.

7 Český jazyk má 10 pádů a 2 časy.

8 K písemnému záznamu používá upravenou cyrilici,
doplněnou o znaky s diakritikou. K písemnému záznamu používá upravenou cyrilici, doplněnou o znaky s diakritikou. K písemnému záznamu používá upravenou latinku, doplněnou o znaky s diakritikou.

9 Čeština také používá spřežku ch, která je považována
za samostatné písmeno, stojící v abecedě mezi g a j. Čeština také používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno, stojící v abecedě mezi g a j. Čeština také používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno, stojící v abecedě mezi h a i.

10 Písmena ě a ů se mohou vyskytnout na začátku slova.
Písmena ě a ů se nemohou vyskytnout na začátku slova.

11 Čeština nemá žádné nářečí.
Čeština má nářečí.

12 Zdroje: BARONE, Hana a kol. Cvičebnice českého jazyka aneb Co byste měli znát ze základní školy. Brno: Didaktis, 2007, ISBN MUŽÍKOVÁ, Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN


Stáhnout ppt "Charakteristika češtiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google