P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Vyškov, 11.1.2015 Počátek poznání (moudrosti) je bázeň před Hospodinem Př 1,7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Záleží na tom, čemu věřím?
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Každé ráno začíná život....
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Proč je důležité studovat Principy
Kain a Ábel (Gn 4,1-16) 4:1 I poznal člověk svou ženu Evu a ta otěhotněla a porodila Kaina. Tu řekla: "Získala jsem muže, a tím Hospodina." 2 Dále porodila.
Čtěte pomalu a tiše!  .
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Ve společenství s Matkou Boží
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Hvězdy.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
Desatero božích přikázání
Záleží na tom, čemu věřím?
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
Obstát na bitevním poli
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
NÁDHERNÝ 1. VE TVÉM SRDCI JE SOUCIT A SLITOVÁNÍ,
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Ježíš.
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Poznání Boží vůle.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Vyškov, Počátek poznání (moudrosti) je bázeň před Hospodinem Př 1,7

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Vzdělání životní partner finance Úvod - poslušnost

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Saul x David Příklad z Bible

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ 1.Samuelova Jestliže se budete Hospodina bát, jemu sloužit a poslouchat ho, … obstojíte vy i král, který nad vámi kraluje … 15 Jestliže však nebudete Hospodina poslouchat …, dolehne Hospodinova ruka na vás i na vaše otce. 1.Samuelova 13 8 Čekal sedm dní do chvíle, kterou určil Samuel, ale Samuel do Gilgálu nepřicházel a lid se od Saula rozprchával. 9 Saul tedy řekl: „Přineste ke mně oběť zápalnou a pokojnou.“ 10 Sotva skončil obětování zápalné oběti, přišel Samuel. Saul mu vyšel vstříc a pozdravil ho. 11 Samuel se ho otázal: „Cos to udělal?“ Saul odvětil: „Když jsem viděl, že se lid ode mne rozprchává, neboť tys k určenému dni nepřicházel, a že se Pelištejci shromáždili v Mikmásu, 12 řekl jsem si : Pelištejci teď sejdou proti mně do Gilgálu a já jsem si nenaklonil Hospodina. A tak jsem se opovážil zápalnou oběť obětovat sám.“ 13 Samuel nato Saulovi řekl: „Počínal sis jako pomatenec. Nedbals příkazu, který ti dal Hospodin, tvůj Bůh. Tak by byl Hospodin upevnil tvé království nad Izraelem navěky., i on zavrhl tebe jako krále.“

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ 1.Samuelova Saul vysvětloval Samuelovi: „Vždyť jsem Hospodina uposlechl. Šel jsem cestou, na kterou mě Hospodin poslal. Přivedl jsem amáleckého krále Agaga a Amáleka jsem zničil jako klatého. 21 Ale lid si vzal z kořisti, z bravu a skotu, to nejlepší z klatého, aby měl co obětovat v Gilgálu Hospodinu, tvému Bohu.“ 22 Tu řekl Samuel: „Líbí se Hospodinu zápalné oběti a obětní hody víc než poslouchat Hospodina? Hle, poslouchat je lepší než obětní hod, pozorně rozvažovat je víc než tuk beranů. 23 Vzdor je jako hříšné věštění a svéhlavost jako kouzla a ctění domácích bůžků. Protože jsi zavrhl Hospodinovo slovo, i on zavrhl tebe jako krále.“

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ David - nezabil Saula David se doptával Hospodina (Siglak) po smrti Saula – měl jít do Hebronu boj s Pelištejci Příklad z Bible

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Co je to poslouchat Boha? = milovat Boha jako skutečného Boha

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Vesmír - Velikost zatím pozorovaného vesmíru je pres 90 miliard svět. let a stale se rozpíná Počet galaxií se podle pozorování odhaduje na 120 miliard, a 10 22, tedy na deset tisíc triliónů hvězd Země, Jedná se o nedokonalou kouli s poloměrem 6378 km, Smysluplné a podivuhodné: složení atmosféry, gravitace, teplota na zemi celková smysluplnost stvoření Bůh je stvořitel

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ počet druhů organismů - od tří do sta milionů, nepočítáme-li bakterie, (jiný odhad 8,7 milionu) Bůh je stvořitel Odhad celkového počtuDosud popsáno Živočichové7,77 milionu Rostliny298 tisíc Houby611 tisíc Prvoci Řasy

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Nervové pulzy se z mozku a zpět do mozku pohybují rychlostí 270 km/h. Lidská mozková buňka může pojmout 5× více informací, než je v kompletní encyklopedii. Plocha povrchu lidské plíce je stejná jako plocha tenisového kurtu. V lidském těle je dohromady zhruba km krevních cest. To je dvojnásobek obvodu Země. Bůh je stvořitel

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ V lidském těle se nachází 50 až 75 bilionů buněk (z toho 25 až 30 bilionů červených krvinek). V jednom mm³ bývá např. u člověka 4–5 milionů erytrocytů, Typická červená krvinka (erytrocyt) obsahuje zhruba 265 milionů molekul hemoglobinu. Životnost červených krvinek: 120 dní. Denně se nahrazuje asi 0,83 % červených krvinek. Tj. každou sekundu alespoň dva a půl milionu! Bůh je stvořitel

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Co je to Boží bázeň? = větší respekt a úcta před Božími přáními, než před svými a svého okolí

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Poslušnost jako odpověď na Boží lásku a reakce na Boží příkaz Jestli chci, tak musím…

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Poslušnost jako podmínka k naplnění Božího plánu Slepá poslušnost? Ne, jde o životní moudrost! Př 1, 7 Počátek poznání (moudrosti) je bázeň před Hospodinem, moudrostí a kázní pohrdají pošetilci.

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Poslušnost jako ochrana před neúspěchem Když neposloucháme Boha, musíme poslouchat jiného … Efezským 2:2 … v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Poslušnost jako ochrana před neúspěchem Když neposloucháme Boha, musíme poslouchat jiného … Efezským 2:2 … v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Poslušnost jako cesta následování Ježíše Krista Jdi ve stopách Ježíše Krista JK je ztělesněné splnění Božích představ 1.Pt 2, 21 K tomu jste přece byli povoláni; vždyť i Kristus trpěl za vás a zanechal vám tak příklad, abyste šli v jeho šlépějích.

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Závěr Je dobré poslouchat (bát se) Boha…, i když nás to nebaví …

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Závěr - Boží láska je náročná 5 Což jste zapomněli na slova, jimiž vás Bůh povzbuzuje jako své syny: ‚Synu můj, podrobuj se kázni Páně a neklesej na mysli, když tě kárá.

P OSLOUCHAT MĚ ( NE ) BAVÍ Závěr - Boží láska je náročná 6 Koho Pán miluje, toho přísně vychovává, a trestá každého, koho přijímá za syna.‘ 11 Přísná výchova se ovšem v tu chvíli nikdy nezdá příjemná, nýbrž krušná, později však přináší ovoce pokoje a spravedlnost těm, kdo jí prošli.

P OSLOUCHAT TĚ NEBAVÍ ? P OSLUŠNOST NEBYLA ZAMÝŠLENA K ZÁBAVĚ, ALE JE KLÍČOVÁ K ÚSPĚCHU NAŠICH ŽIVOTŮ V BOŽÍCH OČÍCH !