4.Kalkulace nákladů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technická obsluha výroby
Advertisements

Kalkulace plných a variabilních nákladů
Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_10.
Nauka o podniku Seminář 6..
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Modely řízení zásob I. Deterministické
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Technická dokumentace
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
PE – Provozní ekonomie III. CVIČENÍ _________________________________________ KONEC 0. Úvod CVIČENÍ: PE – Provozní ekonomie Mikroekonomie, Časová hodnota.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Předmět: Provozní ekonomie Cvičící: Ing. Jan Tichý, Ph.D.
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
_________________________________________
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
Úvod do podnikových financí
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
Kalkulace nákladů.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak chápeme kalkulační systém
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Se stochastickou poptávkou
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1183 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulace přirážková Jméno autora:Ing. Miroslava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1186 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Čerpání zásob. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1289Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Graf čerpání.
Kalkulace - učitel.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Kalkulace úplných a neúplných nákladů
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy firemních financí
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
Transkript prezentace:

4.Kalkulace nákladů

Kalkulace nákladů a ceny - postup výpočtu vlastních nákladů na jednotku produkce - Kč/oskm, Kč/tkm, Kč/km, aj. - v případě většího množství druhů výrobků kalkulace slouží k rozpočítání nepřímých nákladů mezi tyto jednotlivé druhy Účel použití: zjištění a kontrola množství nákladů výpočet nákladů pro cenové kalkulace pro ocenění výroby pro zákazníka

Typy kalkulovaných nákladů přímé náklady materiálové mzdové (př.: mzda dělníka) ostatní nepřímé náklady fixní a ostatní náklady – výrobní režie - (nájem, daně, odpisy, údržba, aj.) nepřímé materiálové náklady nepřímé mzdové náklady (kontrola, údržba, aj.) administrativní náklady – správní režie - (řídící pracovníci, úředníci, účetní, nájem kanceláří, telefony) marketing a odbyt prodejci, reklama, cestovní výdaje, obchodní služby, aj. výzkum a vývoj

Kalkulace dělením s poměrovými čísly - převádí výrobky různých charakteristik (hmotnost, jakost, velikost, aj.) na jednotný výrobek (kalkulační jednici) kde: nepřímé náklady na jeden výrobek rozvrhované náklady součet kalkulačních jednic poměrové číslo

Kalkulace přirážková Nepřímé náklady jsou na jednotlivé výrobky převáděny pomocí tzv. rozvrhových základen. Jako rozvrhových základen se používají tyto veličiny: přímý materiál přímé mzdy součet přímého materiálu a přímých mezd počet strojových hodin, aj.

Kalkulace přirážková Nejdříve je nutné vypočítat koeficient kalkulační přirážky : koeficient kalkulační přirážky rozvrhované náklady rozvrhová základna

Kalkulace přirážková Rozvrhovou základnu vypočítáme: veličina, zvolená k výpočtu rozvrhové základny – např.: přímé mzdové náklady na i-tý výrobek množství i-tého výrobku Potom jsou nepřímé náklady na jeden výrobek:

5. Zásoby

Typy zásob NÁKUP VÝROBA ODBYT MATERIÁL NEDOKONČENÁ VÝROBA HOTOVÉ VÝROBKY PROVOZNÍ ZÁSOBY POLOTOVARY

Modely zásob deterministický model Při tomto druhu modelu zásob je spotřeba, výroba i doba nutná k realizaci dodávky pravidelná a předem známá. Potom pro počet dodávek p, realizovaných v období T, při objemu výroby V, spotřebě součástek na jeden výrobek s a velikosti dodávky q, platí:

Průběh zásob Dodací cyklus dodávky bude: Stav zásob q tq tq t T

Náklady zásobování N q Náklady na skladování Náklady na dopravu Celkové náklady Náklady na skladování Náklady na dopravu q

Náklady zásobování Celkové náklady zásobování jsou: kde: N..........celkové náklady zásobování nskl.........náklady skladování ndod........náklady dopravy

Wilsonův vzorec Derivaci nákladové funkce podle q položíme rovno nule a odvodíme vztah pro optimální velikost dodávky: a pokud: potom pro optimální velikost dodávky platí: WILSONŮV VZOREC

Stochastický model Ve skutečnosti se v zásobování mohou projevit náhodné vlivy, které znemožňují předem jednoznačně určit zásobovací režim. Jsou to především: překročení dodací doby nedodržení objednaného množství překročení spotřeby ve výrobě nedostatečná znalost budoucí spotřeby zásob (znalost pouze pravděpodobností)

Stochastický model Ve srovnání s deterministickým modelem tak podnik mohou zatížit náklady, které plynou z nedostatku zásob (kromě nákladů na skladování a dopravu). K omezení těchto nákladů slouží pojistná zásoba, která je minimální velikostí zásob v podniku. Úroveň zásob, která je signálem pro další objednávku, je tzv. signální zásoba. Požadavkem při těchto úlohách je stanovení takového stavu zásob nebo takové počtu a velikosti dodávek, aby celkové náklady spojené se zásobováním byly minimální!

Stochastický model q Skutečný průběh stavu zásob Signální zásoba Pojistná zásoba tdod t

Stochastický model Signální zásoba – zásoba, při níž dochází k další objednávce Pojistná zásoba – minimální zásoba, pod níž nesmí stav zásob klesnout!

Příklad Předpokládejme, že týdenní potřeba určitého náhradního dílu k jistému výrobnímu zařízení je charakterizována pomocí pravděpodobnostního rozdělení v následující tabulce: Na počátku každého týdne lze objednat libovolné množství náhradního dílu na doplnění zásob. Doba vyřízení objednávky trvá tři týdny. Náklady na objednání a dodání (nezávisle na velikosti dodávky) činí 200 p.j. V případě, že je u daného výrobního zařízení potřeba vyměnit náhradní díl, který v daném týdnu není na skladě, vzniknou výrobnímu závodu ztráty ve výši 500 p.j./náhr. díl. Týdenní potřeba 1 2 3 4 5 Pravděpodobnost 0,10 0,12 0,32 0,28 0,08

Na základě předběžných úvah byla navržena strategie na doplňování zásob: - objednat množství 6 (4, 5, 7, 8) ks náhradních dílů vždy, když součet dříve objednaných, ale dosud nedodaných náhradních dílů a skutečná zásoba těchto dílů, klesne pod signální úroveň zásob, která je stanovena na 12 (9, 10, 11, 13) ks. V současné době není vyřizována žádná objednávka. Pomocí simulace zhodnoťte navrženou strategii, event. navrhněte jinou za předpokladu, že skladování náhradního dílu vyvolá náklady ve výši 100 p.j./díl a týden. Tyto náklady počítejte z průměrných zásob na začátku a na konci týdne.