PAST SIMPLE in sentences

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Sloveso BÝT – minulý čas
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
PRESENT PERFECT SIMPLE
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Past tenses in time clauses minulé časy v časových souvětích
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Past simple & past continuous
Minulý čas prostý Pravidelná slovesa.
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Pracovní list Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina: žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gram. jevu Očekávané výstupy: Vyhledat specifické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
PAST SIMPLE OF REGULAR VERBS
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
VY_32_INOVACE_Aj-G 6.,7.08. Regular verb (pravidelná slovesa) verb (sloveso) + ed played worked Example: She played tennis. (Hrála tenis.) Irregular.
MINULÝ ČAS PROSTÝ – ZÁPOR, OTÁZKA
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Minulý čas-Turning Point Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_428_Minulý čas slovesa TO BE AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
PAST SIMPLE Minulý prostý čas.
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.1.
ANOTACE: prezentace je určena pro žáky pátých ročníků seznamují se zde se slovesem „mít“ v minulém čase minulý čas slovesa mít v otázce + procvičení si.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Past simple x present perfect VY_32_INOVACE_02-60 Ro č ník: 8. Vzd ě lávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzd ě lávací obor: Anglický jazyk Tematický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 20 – Past simple 7. tř. TEMA: Anglický.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_08_A6_Bartonkova TÉMA : Minulý čas – nepravidelná slovesa OBSAH : Minulý čas – nepravidelná slovesa.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_07_Past_simple.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_09_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:přítomné časy.
MINULÝ ČAS PROSTÝ /PAST SIMPLE/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_01_Aj6_09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Present perfect nebo past simple
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Where were you in the summer holidays? What did you do?
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PAST SIMPLE: minulý čas prostý
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Past Simple Minulý čas prostý.
Past simple – irregular verbs
Název: Past simple – regular and irregular verbs
Transkript prezentace:

PAST SIMPLE in sentences Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová

Definice a užití minulého času Minulý čas vyjadřuje děj, který: proběhl a skončil v definované minulosti Minulý čas můžeme použít, jestliže máme dáno = definováno KDY se děj odehrál

Definovaná minulost Co to znamená, že je pro daný děj definována minulost? Máme označeno = víme, KDY se děj odehrál minulost může být označena: časovým výrazem přímo ve větě ( yesterday, last year, an hour ago…) vedlejší větou ( when I was a child, while I was waiting for you) kontextem – souvislostí v textu ( minulost může být určena v předcházející větě, na začátku odstavce …)

Kladné oznamovací věty V kladné oznamovací větě je plnovýznamové sloveso ve tvaru MINULÉHO ČASU pravidelná slovesa s koncovkou –ED nepravidelná slovesa ve tvaru z druhého sloupečku

Translate: Loni pěstovali hodně zeleniny. Jejich sousedé se před deseti lety přestěhovali do USA. Ti studenti potřebovali váš počítač. Když jsem přijel do toho města, zapomněl jsem její adresu. Včera se vzbudila brzy. Její rodiče ty lidi na večírku znali. Potkala tvého otce, když byla v Londýně. They GREW a lot of vegetable last year. Their neighbors MOVED to the USA ten years ago. The students NEEDED your computer. When I ARRIVED ( CAME) to the town I FORGOT her address. Yesterday she WOKE UP early. Her parents KNEW the people at the party. She MET your father when she WAS in London

Záporné věty Zápor plnovýznamových sloves musí v každém čase tvořit POMOCNÉ SLOVESO Pomocným slovesem minulého času je: DID

Tvar je ve všech osobách stejný Záporné věty Pomocné sloveso DID se spojí se záporkou NOT Tvar záporu je tedy pro VŠECHNA plnovýznamová slovesa: Infinitiv = tvar BEZ KONCOVKY – ed, u nepravidelných sloves tvar z PRVNÍHO sloupečku Tvar je ve všech osobách stejný DIDN´T + I N F I N I T I V

Translate: Naši přátelé necestovali v létě do Španělska, cestovali do Itálie. Nevybrali si modré auto, vybrali si červené. Neměla jsem k snídani čaj, měla jsem kávu. Ti studenti nechtěli čekat ve třídě, chtěli čekat před školou. Její bratr si nezlomil ruku, zlomil si nohu. To dítě nezpívalo anglicky, zpívalo německy. Our friends DIDN´T TRAVEL to Spain in summer, they TRAVELLED to Italy They DIDN’T CHOOSE a blue car, they CHOSE a red one. I DIDN’T HAVE tea for breakfast, I HAD coffee. The students DIDN’ T WANT to wait in the class, they WANTED to wait in front of the school. Her brother DIDN’ T BREAK his arm, he BROKE his leg. The child DIDN’T SING in English it (he, she) SANG in German.

otázky Otázku se všemi plnovýznamovými slovesy musí utvořit pomocné sloveso Pomocné sloveso DID umístíme před podmět, plnovýznamové sloveso je v INFINITIVU Slovosled otázky je tedy vždy: (tázací zájmeno) DID + podmět + INFINITIV

Translate: Where DID you LOSE the keys yesterday? I LOST them at school. Why DID the girl SIT at the window last lesson? Because her friend SAT there too. When DID your grandfather BUILD the house? He BUILT it thirty years ago. How DID you GO to Prague last week? I WENT by train. What time DID your mother GET UP ? She GOT UP at half past five. Kde jsi ztratil včera ty klíče? Ztratil jsem je ve škole. Proč seděla ta dívka minulou hodinu u okna? Protože její kamarádka tam seděla také. Kdy postavil tvůj dědeček ten dům? Postavil ho před třiceti lety. Jak jsi jel minulý týden do Prahy? Jel jsem vlakem. V kolik vstávala ráno tvoje maminka? Vstávala v půl šesté.

Zjišťovací otázky Otázky bez tázacích zájmen, na které odpovídáme v čestině ano, ne V angličtině odpovídáme KRÁTKOU ODPOVĚDÍ = SHORT ANSWER Krátká odpověď má úpřesně stanovená pravidla, skládá se z: YES, NO + PODMĚT ( vždy tvořen osobním zájmenem) + DID / DIDN´T

Translate: DID you SEE the film yesterday? No, she didn’t. DID she LISTEN to the radio in the morning? Yes, she did. DID the tourists VISIT your town? Yes, they did. DID her friend HAVE a tennis lesson last week? Yes, she did. DID their children DRINK the juice? No, they didn’t. DID he GO on holiday to England last year? No, he didn’t Viděl jsi včera ten film? Ne, neviděl. Poslouchala ráno rádio? Ano, poslouchala. Navštívili ti turisté vaše město? Ano, navštívili. Měla její kamarádka minulý týden hodinu tenisu? Ano, měla. Vypily jejich děti ten džus? Ne, nevypily. Jel loni na dovolenou do Anglie? Ne, nejel.