Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník"— Transkript prezentace:

1 Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník

2 Název. Present Perfect- 9. ročník Anotace:
Název Present Perfect- 9. ročník Anotace: Tvoření a používání předpřítomného času prostého Vypracovala: Bc. Hedvika Valová Vzdělávací oblast: Předpřítomný čas prostý, Anglický jazyk Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování Využití k samostatné i skupinové práci Druh učebního materiálu: Prezentace PowerPoint – pracovní list, test Ročník: 9. ročník Datum vytvoření: 10. ledna 2013

3 Použití Děj, který se odehrál v minulosti v blíže neurčené době a má dopad na přítomnost. Děj, který začal v minulosti a dosud trvá. Musíme vyjádřit, jak dlouho trvá pomocí for, since. Zkušenost nebo zážitek, který je pro nás důležitý.

4 Použití V otázkách chceme zjistit, jak dlouho (how long) určitá činnost trvá, zda se něco někdy (ever) nebo už (yet) stalo či nestalo. V záporných větách se dozvídáme, že se něco nikdy (never) nebo ještě (yet) nestalo.

5 minulé příčestí pravidelných / nepravidelných sloves
Slovesa Pomocné sloveso Významové sloveso HAVE / HAS minulé příčestí pravidelných / nepravidelných sloves

6 Pomocné sloveso Doplň have nebo has: The tennis match _______ started. Mum ______ bought the apples. I _______ written my homework. They _______ been to Africa. She _______ sung that song. We ________ known them for years. He ________ been married three times. has has have have has have has

7 Pravidelná slovesa watch walk look cook ask study stop travel prefer
watched walked looked cooked asked studied stopped travelled preferred

8 Nepravidelná slovesa see have lose feel break hit sing think speak
seen had lost felt broken hit sung thought spoken

9 Kladná věta oznamovací
Podmět Pomocné sloveso Významové sloveso Zbytek věty You have been there. Ty jsi tam už byl. He has done it. On už to udělal.

10 Kladná věta - procvičování
Lukáš si zlomil nohu. Luke has broken his leg. Oni už mají nové auto. They have had a new car. Ona už se vrátila z Řecka. She has returned from Greece. Už jsem umyla ta okna. I have cleaned the windows.

11 Záporná věta oznamovací
Podmět Pomocné sloveso Záporka Významové sloveso Zbytek věty I have not visited Germany yet. haven´t Ještě jsem nenavštívil Německo. She has travelled by plane yet. hasn´t Ještě necestovala letadlem.

12 Záporná věta - procvičování
Tento vtip jsem nikdy neslyšel. I have never heard this joke. Ještě tu knihu nečetla. She hasn´t read the book yet. Nikdy nebyli v Londýně. They have never been to London.

13 Otázka a krátká odpověď
Pomocné sloveso Podmět Významové sloveso Zbytek věty Have you ever been to Prague? Byl jsi někdy v Praze? Yes, I have. Ano, byl. No, I haven´t. Ne, nebyl. Has he helped his mum yet? Pomohl už své mámě? Yes, he has. Ano, pomohl. No, he hasn´t. Ne, nepomohl.

14 Otázka a krátká odpověď- procvičování
Přestalo už pršet? Ne, nepřestalo. Has it stopped raining yet? No, it hasn´t. Bydlíš tu dlouho? Ano, bydlím. Have you lived here for a long time? Yes, I have. Byl někdy na Floridě? Ne, nebyl. Has he ever been to Florida? No, he hasn´t.

15 Není zřejmé, kdy se děj odehrál.
Použití Děj, který se odehrál v minulosti v blíže neurčené době a má dopad na přítomnost. Tom has repaired the car. Tom opravil to auto. (Je už opravené.) Není zřejmé, kdy se děj odehrál.

16 ! Pokud je určena doba v minulosti, musíme použít minulý čas. Tom repaired the car yesterday. Tom včera opravil to auto.

17 FOR – po dobu SINCE – od té doby
Použití 2. Děj, který začal v minulosti a dosud trvá. Musíme vyjádřit, jak dlouho trvá pomocí: FOR – po dobu SINCE – od té doby

18 FOR, SINCE We have lived here for 10 years. Bydlíme tu již 10 let. We have lived here since Bydlíme tu od roku 1998.

19 ! Pokud neuvedeme jak dlouho děj trvá, použijeme přítomný čas. We live here. Bydlíme tu.

20 Použití 3. Zkušenost nebo zážitek, který je pro nás důležitý. Sue has already visited many countries. Zuzka už navštívila mnoho zemí.

21 Téma: Present Perfect, 9. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Microsoft Office PowerPoint 2007 Autorka: Bc. Hedvika Valová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. ( Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google