Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Present perfect nebo past simple

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Present perfect nebo past simple"— Transkript prezentace:

1 Present perfect nebo past simple

2 Present perfect nebo past simple
Tvary Past simple používáme pro události, které se odehrály v určitém okamžiku v minulosti. Časové určení děje je ve větě přímo vyjádřeno: I saw Angela at six. When did Angela go to Europe? In November. I bought a new car last week. Peter was a teacher.(Petr byl učitelem.) Tvary Present perfect se také používají pro minulé děje, ale časové určení u nich není dáno: I´ve met Angela.She is nice. Have Angela ever been in Europe? Yes, she have. I have never bought a new car. Peter has been a teacher for ten years.Petr je(byl a stále je) učitelem deset let.

3 Present perfect nebo past simple
Past simple používáme pro děje, které v minulosti začaly a také v minulosti skončily: I worked there for two years. Pracoval jsem tam dva roky.Ale už nepracuji! We lived in that house for a long time, then we moved to this one. Our company opened two new shops last summer. Použit materiál z Oxford Practice Grammar – N.COe, M.Harrison, K.Paterson Present perfect používáme pro děje, které začaly v minulosti a pokračují do přítomnosti: I have worked here for two years. Pracuji zde dva roky.Stále zde pracuji! We´ve lived in this flat since we got married. We opened two shops last summer.Since then( od té doby), we have opened two more.

4 Present perfect nebo past simple
Předpřítomný čas vyjadřuje akci nebo zážitek, který se stal před časem, ale jeho důsledky stále trvají.Čas, kdy se to stalo, není tak důležitý. I have been to Philippines. How many times have you been there? Have you ever been to Philippines? Yes, I have. I have never seen palms.

5 Present perfect nebo past simple
Otázky a odpovědi na stanovený čas se vyjadřují minulým časem prostým: Did you go to Vlčnov's festival yesterday? Did you see decorated horses? I didn´t see your sister there. I spoke with mayor of Vlčnov there.

6 Present perfect nebo past simple
Předpřítomný čas vyjadřuje minulé akce, jejichž výsledky přetrvávají do přítomnosti. Věc se obvykle stala v nedávné minulosti. I ´ve lost my camera.( =ztratil jsem fotoaparát a je stále ztracený!) I ´ve forgotten my text book.(= zapomněl jsem učebnici a stále ji nemám!) What have you done to this dog? It looks crazy!(= co jsi udělal s tím psem? Vypadá šíleně!)

7 Present perfect nebo past simple
Předpřítomným časem často ohlašujeme novinky, protože mluvící zdůrazňuje minulou událost v přítomné době jako současný fakt: Natalia´s had her baby! Have you heard? It´s a boy. I´ve ruined the meal. It´s burnt. I´ve painted a new picture. It´s finished.

8 Present perfect nebo past simple
Dej pozor při použití 'been' a 'gone': She´s been to Egypt.(Byla v Egyptě.Již tam není, je to její zážitek.) She has gone to Egypt.(Odjela do Egypta.Ještě tam je. Gramatika a slovník, Zdeněk Šmíra, 1998 Ostrava

9 Present perfect nebo past simple
Použitá literatura:Oxford practice grammar, Norman Coe, Oxford2008


Stáhnout ppt "Present perfect nebo past simple"

Podobné prezentace


Reklamy Google