JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální správa - prosinec
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Obecná část rozpočtového práva III
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Ochrana práv ve veřejné správě
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Ochrana práv ve veřejné správě
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Členění a organizace veřejné správy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Právní aspekty podnikání
Právní aspekty podnikání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Všeobecná deklarace lidských práv
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Obecná část správního práva
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Exekutiva a justice VkO 9.
Státní správa.
Metody a formy realizace veřejné správy
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obecná část daňového práva procesního I
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
Obecná část daňového práva procesního I
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Organizace veřejné správy blok č. 1
Základní pojmy a instituty správního práva a veřejné správy Jana Jurníková Zlín 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011 Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 2 Ústavní základy české veřejné správy JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011

Limity pro uplatňování veřejné moci Míra právního omezení je rovněž jedním ze základních rozdílů mezi veřejnou a soukromou správou. Čl. 2 odst. 3 Ústavy: Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví. Čl. 2 odst. 2 LZPS: Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví. A contrario: Čl. 2 odst. 4 Ústavy: Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Čl. 2 odst. 3 LZPS: Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Vláda a její postavení Čl. 67 odst. 1 Ústavy: Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci. Složení vlády: Předseda – místopředsedové – ministři. Uplatnění jmenovacího a kolegiálního principu. Vláda nejen vykonává veřejnou správu, ale též vládne!

Vláda a její postavení (2) Úkoly v oblasti veřejné správy Řízení Koordinace rezortů Metodická pomoc Vytváření právního rámce Politická odpovědnost vlády ve vztahu k PSP ČR (možnost vyslovení nedůvěry a nevyslovení důvěry) § 28 odst. 1 kompetenčního zákona: Činnost ministerstev řídí, kontroluje a sjednocuje vláda České republiky.

Normotvorná činnost veřejné správy Podíl na klasickém legislativním procesu Možnost samostatné tvorby právních předpisů a) čl. 78 Ústavy b) čl. 79 odst. 3 Ústavy c) čl. 104 odst. 3 Ústavy 3. Interní normotvorba jako součást řízení.

Ústavní zakotvení samosprávy Týká se pouze územní samosprávy. Je mu věnována VII. hlava Ústavy (čl. 99-105) Základní principy: Právo na samosprávu a její podoba Dvoustupňovost samosprávy Klíčová úloha zastupitelstev a jejich volby Garance vlastního majetku a hospodaření Ochrana před zásahy ze strany státní správy Možnost svěření přenesené působnosti

Územní uspořádání státní moci Obsaženo i v jiných předpisech než sama Ústava! Ústavní zákon č. 347/1997 Sb. (zřízení krajů, ty vymezeny prostřednictvím okresů) Zákon č. 36/1960 Sb. , o územním členění státu V některých případech i podzákonné předpisy (vyhláška MV č. 207/2011 Sb. – v Příloze 1 matriční obvody)

Základní práva a svobody a VS S činností veřejné správy souvislí zejména práva politická (Hlava II. oddíl 2. Listiny) Svoboda projevu Právo na informace (čl. 17 odst. 5: Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.) Svobodné spolčování Právo podílet se na veřejné správě přímo, nebo nepřímo, podmínky volebního práva (čl. 21) Právo na hmotné zabezpečení, ochrana zdraví, právo na vzdělání, na příznivé životní prostředí Právo na soudní a jinou právní ochranu (v čl. 36 odst. 2 výslovně garantováno správní soudnictví) Právo na náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím či nesprávným úředním postupem (čl. 36 odst. 3)

Dělení veřejné správy v ČR Široké rozpětí veřejné správy (v materiálním pojetí) naznačuje Správní řád: § 1 odst. 1: Tento zákon upravuje postup orgánů moci výkonné, orgánů územních samosprávných celků a jiných orgánů, právnických a fyzických osob, pokud vykonávají působnost v oblasti veřejné správy (dále jen "správní orgán").

Členění veřejné správy v ČR Veřejná správa Státní správa Samospráva Ostatní VS Přímá Nepřímá Územní Zájmová Jiná